Με την παραδοσιακή λαγάνα να δείχνει ότι µπορεί να συγκρατηθεί φέτος χωρίς µεγάλες ανατιµήσεις, αλλά µε τον χαλβά που τη συνοδεύει να «αρµυρίζει» τις τιµές, το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι αναµένεται «τσουχτερό» για τα νοικοκυριά. Σύµφωνα µε τους αρτοποιούς, οι αυξήσεις στην τιµή της απλής λαγάνας εκτιµάται ότι δεν θα ξεπεράσουν το 5% -µέχρι και σήµερα θα έχουν κλείσει όλες τις συµφωνίες για την προµήθεια των πρώτων υλών, κυρίως το σουσάµι, το οποίο δείχνει ότι θα κινηθεί ανοδικά-, και από το απόγευµα θα ξέρουν ακριβώς πώς θα κινηθούν την Καθαρά ∆ευτέρα.

«Φωτιά» στο σαρακοστιανό τραπέζι «βάζουν» ο χαλβάς και η ταραμοσαλάτα

Πέρυσι, η τιµή της απλής λαγάνας κινήθηκε από 3 έως 3,50 ευρώ (ανά τεµάχιο των 750 γραµµαρίων). Φέτος δεν θα πέσει κάτω από τα 3,15 ευρώ, αλλά και δεν αναµένεται να ξεπεράσει τα 3,70. «Φωτιά» στον προϋπολογισµό του σαρακοστιανού τραπεζιού βάζουν, φέτος, κυρίως ο χαλβάς και η ταραµοσαλάτα, µε µεγάλο, πάντως, εύρος τιµών για όλα τα βαλάντια:

  • Πέρυσι ο χαλβάς -ανάλογα µε την ποιότητα, το brand και τη γεύση- κόστισε από 6 έως και 15 ευρώ/κιλό. Φέτος, ο φθηνότερος κοστίζει 7 και φτάνει µέχρι και τα 17,50 ευρώ, αύξηση έως και κατά 16%.
  • Αντίστοιχα, η ταραµοσαλάτα πέρυσι κόστιζε από 7 έως 16 ευρώ/κιλό, ενώ φέτος θα πωληθεί ακριβότερη κατά 28%, από 9 έως και 18,60 ευρώ/κιλό.
  • Στα θαλασσινά, η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη για τα ελληνικά πορτοφόλια και αλλάζει καθηµερινά -προς το χειρότερο- ελέω και των... Χούθι, καθώς πολλά κατεψυγµένα έρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό στη χώρα µας µε τα εµπορικά πλοία που αναγκάζονται να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, κάνοντας µεγαλύτερο ταξίδι και ανεβάζοντας κατ’ επέκταση τις τιµές των προϊόντων. Στα κατεψυγµένα οι τιµές είναι πλέον πραγµατικά απλησίαστες: το χταπόδι φτάνει έως και τα 20 ευρώ/κιλό, το θράψαλο στα 10 ευρώ και τα καλαµάρια αγγίζουν τα 18 ευρώ/κιλό.
Ωστόσο, µιλώντας στο Open, o διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, Βασίλης Κατσιώτης, τόνισε πως η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν επηρεάζει τις τιµές εκεί, µιας και εκεί υπάρχουν µόνο φρέσκα ψάρια και δεν διακινούνται τα κατεψυγµένα που… πλήττονται από τις τροµοκρατικές επιθέσεις.

«Τα φρέσκα ψάρια που φέρνουµε από τρίτες χώρες έρχονται αεροπορικώς, γεγονός που δεν επηρεάζει την τιµολόγησή τους εξαιτίας των προβληµάτων που υπάρχουν στη ναυσιπλοΐα. Εµείς εδώ διακινούµε τη φρέσκια γαρίδα από 3,30 µέχρι 6 ευρώ το κιλό και τα καλαµάρια από 14 µέχρι 16 ευρώ. Οι τιµές είναι σταθερές εδώ και συµφέρουν τον καταναλωτή που θα έρθει να ψωνίσει», ανέφερε σχετικά ο κ. Κατσιώτης.

Πρεμιέρα για το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Αύριο, πάντως, ξεκινά στα σουπερµάρκετ το «Καλάθι της Σαρακοστής», που θα περιλαµβάνει χαλβά, αλοιφές/σαλάτες και τουλάχιστον δύο είδη µε κατεψυγµένα θαλασσινά. Θα παραµείνει στα ράφια µέχρι και τις 4 Μαΐου, όταν θα ακολουθήσει το «Καλάθι του Πάσχα», ενώ και οι ιχθυοπώλες της Βαρβακείου ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης να συγκροτήσουν το δικό τους «Καλάθι της Ψαραγοράς», στα πρότυπα της περσινής χρονιάς.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή