Την ώρα που οι καταναλωτές µετρούν µε πολλή περίσκεψη τα χρήµατα που θα κοστίσει το σαρακοστιανό τραπέζι ενόψει της Καθαρής ∆ευτέρας, οι ιχθυοπώλες της Βαρβακείου ανακοινώνουν ότι αποφάσισαν να µειώσουν το δικό τους κέρδος, προκειµένου να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Φθηνότερα προϊόντα 

Ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βαρβακείου, Βασίλης Σίµος, µιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι σε κάποια βασικά προϊόντα οι τιµές θα είναι µειωµένες κατά 1-2 ευρώ σε σχέση µε την περσινή αντίστοιχη περίοδο. «Πάµε για µικρότερο εύρος κέρδους και προσπαθούµε να εξυπηρετήσουµε τον κόσµο που είναι οικονοµικά ευάλωτος», τόνισε ο Β. Σίµος και υπενθύµισε ότι η Βαρβάκειος κάνει πωλήσεις και ηλεκτρονικά.

Ενδεικτικά, µάλιστα, ανέφερε κάποια προϊόντα:

Σκούρα γαρίδα Εκουαδόρ: 8-9 ευρώ/κιλό (πέρσι πωλήθηκε στα 10-11 ευρώ).
Κόκκινη γαρίδα Αργεντινής: 12 ευρώ/κιλό (πέρσι ξεπέρασε τα 13 ευρώ).
Καλαµάρια: 11 ευρώ/κιλό (την αντίστοιχη περίοδο του 2023 κόστιζαν 13 ευρώ).
Πλοκάµια θράψαλου: 7,98 ευρώ/ κιλό (φθηνότερα κατά 1 ευρώ από πέρσι).

Η Βαρβάκειος θα λειτουργήσει µε συνεχές ωράριο από τις 7 το πρωί της Κυριακής µέχρι και το µεσηµέρι της Καθαρής ∆ευτέρας -η αγορά θα κλείσει µόνο για µια ώρα το µεσηµέρι της Κυριακής προκειµένου να καθαριστεί-, ενώ οι ιχθυοπώλες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέµα επάρκειας. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α», οι ιχθυοπώλες είχαν ζητήσει να δηµιουργήσουν και το «Καλάθι της Ψαραγοράς», όπως είχαν κάνει και το 2023 σε συνεννόηση µε το υπουργείο Ανάπτυξης. Γι’ αυτό τον λόγο ζήτησαν συνάντηση µε τον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος δεσµεύτηκε ότι θα επισκεφτεί τη Βαρβάκειο για να τους συναντήσει, κάτι που µέχρι σήµερα δεν έχει γίνει πραγµατικότητα.

Ψυχρολουσία προκαλούν τα κατεψυγµένα θαλασσινά 

Την ίδια ώρα, τα κατεψυγµένα θαλασσινά προκαλούν.... ψυχρολουσία στους καταναλωτές µε τις τιµές τους. Η έρευνα της «Α» σε µεγάλες αλυσίδες σουπερµάρκετ αλλά και σε συνοικιακά ιχθυοπωλεία αποκαλύπτει το µέγεθος της ακρίβειας στο είδος, αλλά και το εύρος τιµών που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Ενδεικτικά, σήµερα: το χταπόδι κοστίζει έως και 20 ευρώ/ κιλό, το θράψαλο αγγίζει και συχνά ξεπερνά τα 10 ευρώ και τα καλαµάρια φτάνουν τα 18 ευρώ/κιλό.

Από χθες, πάντως, στα ράφια των σουπερµάρκετ βρίσκεται και το «Καλάθι της Σαρακοστής», στο οποίο οι αλυσίδες πρέπει να εντάξουν τουλάχιστον δύο είδη κατεψυγµένων θαλασσινών. Από το παρατηρητήριο τιµών e-Καταναλωτής αλιεύουµε τα στοιχεία που επίσης δείχνουν ένα τεράστιο εύρος τιµών, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά ακριβές.

Στο συγκεκριµένο «Καλάθι» οι αλυσίδες έχουν εντάξει:

  • Γαρίδες µε κόστος που ξεκινά από 13,06 και φτάνει τα 15,25 ευρώ/κιλό.
  • Καλαµάρια µε εύρος τιµών από 6,85 έως και 12,22 ευρώ/κιλό.
  • Θράψαλο για όλα τα βαλάντια: από 5,95 έως και 11,48 ευρώ/κιλό.
  • Μια αλυσίδα έχει εντάξει στο «Καλάθι της Σαρακοστής» κατεψυγµένο χταπόδι κόστους 18,71 ευρώ/κιλό.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»