Του Κωνσταντίνου Μίχαλου προέδρου ΚΕΕ, ΕΒΕΑ  

Η επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης μετά την κρίση απαιτεί την ύπαρξη μιας εγχώριας βιομηχανίας, που δεν θα είναι μόνο βιώσιμη αλλά και διεθνώς ανταγωνιστική, με κόστος παραγωγής ανάλογο αυτού που ισχύει σε άλλες χώρες, με τη δυνατότητα για επενδύσεις στην καινοτομία, στην ποιότητα και στην εξωστρέφεια. Το κόστος της ενέργειας είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, με δεδομένο ότι αποτελεί το 20% έως 40% του κόστους παραγωγής ή μεταποίησης προϊόντων, ανάλογα με τον κλάδο.

Δυστυχώς, όπως αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι – συμπεριλαμβανομένων των επίσημων εκπτώσεων, των διμερών συμβάσεων και των συμβάσεων διακοψιμότητας, οι τελικές τιμές διαμορφώνονται στα 48 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γερμανία, 52 ευρώ στην Ιταλία, 48 ευρώ στην Ισπανία και 62 ευρώ στην Ελλάδα. Είναι γεγονός, επίσης, ότι η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία πληρώνει κατά 30% ακριβότερο το φυσικό αέριο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη. Παρά την ελαφρά μείωση που επιτεύχθηκε πέρσι, η τιμή του είναι εξαιρετικά υψηλή με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Αν δεν θέλουμε η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας να σημάνει επιστροφή στο αποτυχημένο μοντέλο του παρελθόντος, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία. Το μέτρο της διακοψιμότητας που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα πρέπει να διατηρηθούν και το 2015 οι εκπτώσεις στα τιμολόγια που εφαρμόστηκαν φέτος από τη ΔΕΗ, ενώ θα πρέπει να μειωθεί και το μη ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τα τιμολόγια, όπως φόροι, τέλη κτλ. Τέλος, είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί αποφασιστικά το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, ώστε να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελος όλων των καταναλωτών, ιδιωτών και βιομηχανικών.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το κλειδί για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, είναι η αύξηση της παραγωγής ανταγωνιστικών προϊόντων που θα υποκαταστήσουν τις εισαγωγές και – κυρίως – θα ενισχύσουν της εξαγωγές της χώρας. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί την ύπαρξη μιας εγχώριας βιομηχανίας, που δεν θα είναι μόνο βιώσιμη αλλά και διεθνώς ανταγωνιστική, με κόστος ενέργειας ανάλογο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λήξη συναγερμού για έμπολα στο πλοίο που έφτασε στον Πειραιά

Ηλίας Τσιάπας: "Περιμένουμε νέο μεγάλο σεισμό στις 23 Νοεμβρίου!"