Φθηνά μικροδάνεια, ύψους 3.000 έως 25.000 ευρώ, σε χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα ξεκίνησε να χορηγεί εκ νέου η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Τα δάνεια θα χορηγηθούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους μέσω του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο ενεργοποιείται εκ νέου με πρόσθετους πόρους 40.000.000 ευρώ, σε συνεργασία με τις τράπεζες Πειραιώς, Eurobank, Παγκρήτια, Χανίων, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Καρδίτσας και θα βοηθήσουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν ή μεταποιούν γεωργικά προϊόντα να καλύψουν επενδυτικές ανάγκες και λειτουργικά έξοδα.


Μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις μεταποίησης: Οι όροι

Η διάρκεια των δανείων κυμαίνεται από δύο έως και επτά χρόνια και για τα δύο πρώτα έτη είναι άτοκα, καθώς το επιτόκιό τους επιδοτείται κατά 100% από το Ταμείο, ενώ για την υπολειπόμενη διάρκεια το επιτόκιό τους θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το επιτόκιο αντίστοιχων δανείων. Πρόσθετο πλεονέκτημα των δανείων αυτών είναι το γεγονός ότι για τη λήψη τους δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις παρά μόνο προσωπικές εγγυήσεις.

Χρειάζεται ωστόσο η υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου εκ μέρους των ενδιαφερόμενων, εξού και προβλέπεται η δυνατότητα επιπλέον επιχορήγησης 300 ευρώ προκειμένου οι επιλέξιμες επιχειρήσεις/αγρότες να κάνουν χρήση τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών (mentoring) μέσα από συμβουλευτικές εταιρείες που συνεργάζονται με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν δύο αιτήσεις: την πρώτη στην πλατφόρμα Know Your Customer της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για να πάρουν τον μοναδικό κωδικό που τους αντιστοιχεί και τη δεύτερη στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr, επιλέγοντας κάποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας/ αγρότης μπορεί να επισκεφθεί ένα από τα καταστήματα των τραπεζών, προσκομίζοντας το έντυπο της αίτησης από το ΠΣΚΕ καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του προγράμματος ώστε να προχωρήσει το αίτημα χρηματοδότησής του.