Με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 5,492 δισ. ευρώ το 2023 και 6.583 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η MYTILINEOS επιβεβαιώνει με τη δυναμική της πορεία τη στρατηγική της τοποθέτηση στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, αλλά και την καθιέρωσή της ως σημείου αναφοράς της ανταγωνιστικής «πράσινης» μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αναλύοντας τις οικονομικές καταστάσεις για το 2023, διαπιστώνεται ότι η εταιρεία έχει πλέον αλλάξει κατηγορία, καθώς εδώ και τρία χρόνια καταφέρνει να επιδεικνύει σταθερά πολύ υψηλές επιδόσεις, που αναδεικνύουν πόσο αποτελεσματικές είναι οι στρατηγικές αποφάσεις. Το 2023 ήταν ακόμα μία σημαντική χρονιά για τα μεγέθη, που δεν είναι απλώς βιώσιμα, αλλά με περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης

ΜYTILINEOS : Υψηλή κερδοφορία το 2023

Είναι ενδεικτικό ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2023 ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23%. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 1,013 δισ. ευρώ, έναντι 822,3 εκατ. το 2022.

Μέρισμα

Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, πως η διοίκηση σκοπεύει να προτείνει τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 1,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στη συγκριτική χρήση προτάθηκε η διανομή μερίσματος μικτού ποσού 1,2 ευρώ ανά μετοχή

Ανθεκτικότητα

Το επιχειρηματικό στρατηγικό πλάνο της εταιρείας, που έχει αναδείξει ως σημαντικό πλεονέκτημα τις συνέργειες σε όλο το εύρος δραστηριότητάς της, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ενισχύοντας τη σταθερή πορεία της και δημιουργώντας ανθεκτικότητα στα εξωτερικά περιβάλλοντα. Η καθετοποίηση έχει δημιουργήσει πολύ ισχυρό positioning στις δραστηριότητες της εταιρείας, βάθος στο business, αλλά ταυτόχρονα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη συνεργειών. Ο όμιλος έχει καταφέρει να διευρύνει συνεχώς το αποτύπωμά του σε όλα τα αντικείμενα δραστηριότητάς του.

Οι στόχοι του 2024

Στην κατεύθυνση αυτή, οι νέες επιδιώξεις της MYTILINEOS Energy & Metals συνοψίζονται:
1. Στην εφαρμογή ενός σύγχρονου, λειτουργικού και βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο να ευνοεί περαιτέρω τις εσωτερικές συνέργειες, την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματική εσωτερική επικοινωνία.
2. Στην αναγνώριση της πραγματικής χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας και στην περαιτέρω αύξησή της, με παράλληλη στόχευση την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στον δανεισμό της.
3. Στην επικέντρωση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία να δημιουργεί συνθήκες αξιοκρατικής ανέλιξης, με ξεκάθαρη πρόταση αξίας.
4. Στην περαιτέρω ανάπτυξη σε δραστηριότητες όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες.

Ενέργεια

Και όπως είχε πει σε αναλυτές μετά τη δημοσίευση του flash note τον περασμένο Ιανουάριο ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο όμιλος δίνει έμφαση στη γεωγραφική ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα, ενισχύει τον ρόλο της ως utility ενέργειας, αυξάνοντας τα μερίδια στις αγορές της και ενδυναμώνοντας τη θέση σε αυτές, ενώ διεισδύει σε νέες αγορές. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με ιδιωτικές επενδύσεις σε εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας, ενώ υλοποιεί συνεχώς φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Με ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 2 GW, που ξεπερνά το 13,5% του ενεργού και αδειοδοτημένου εγκατεστημένου δυναμικού της χώρας από θερμικές μονάδες, διαθέτει ένα ισχυρό energy management.

Μεταλλουργία

Και στον τομέα της μεταλλουργίας βελτιώνει τη θέση της, διευρύνοντας το αντικείμενο παραγωγής. Λειτουργεί τη μοναδική σε όλη την Ευρώπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου, με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και τη μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο του ανακυκλωμένου αλουμινίου. Το εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος», έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 15 χρόνια συνεχούς αναπτυξιακής πορείας, με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητάς του, έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του κλάδου στην Ε.Ε., με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 185.000 τόνους σε πρωτόχυτο αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ