«Καμπανάκι» για την τιμή του οβελία το Πάσχα, με την κυβέρνηση, από τη μία, να εγγυάται επάρκεια και χαμηλές τιμές και τα συνοικιακά κρεοπωλεία, από την άλλη, να κάνουν λόγο για ελλείψεις.

Ήδη το «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ διανύει τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής και, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο 96,02% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές.

Παράλληλα, οι κρεοπώλες αφήνουν να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν αρνί ή κατσίκι, καθώς φοβούμενοι, όπως λένε, το «καλάθι» που μπήκε στα σούπερ μάρκετ, δεν προμηθεύτηκαν οι ίδιοι αρκετές ποσότητες.

«Από τη στιγμή που ακούμε τις τιμές που θα πουλήσουν τα σούπερ μάρκετ και την Πολιτεία να στέλνει τον κόσμο στα σούπερ μάρκετ, είναι λογικό να κρατηθούμε, να αγοράσουμε λιγότερα και σιγά-σιγά ξεπουλάμε», λέει στο Mega ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.

Διαβάστε ακόμα: "Αλμυρά" τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα: Πώς θα επηρεάσει τους Έλληνες καταναλωτές το ράλι ανόδου άνω του 300% στο κακάο

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βρουν ποιοτικό προϊόν σε προσιτή τιμή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0a73sfh8kp5)

Πάντως, τις επόμενες ημέρες, και με αποκορύφωμα το Μεγάλο Σάββατο, η αγορά αναμένεται να «πάρει φωτιά» και ο πόλεμος νεύρων με την τιμή του οβελία φαίνεται πως θα συνεχιστεί.

Ελλείψεις αμνοεριφίων το Πάσχα

Παράλληλα, για ελλείψεις αμνοεριφίων το Πάσχα κάνουν λόγο και οι κτηνοτρόφοι.

Οι λόγοι:

  • Μεγάλες αυξομειώσεις στις θερμοκρασίες (υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και απότομα χαμηλές τη νύχτα - πολλά μικρά αρνάκια δεν κατάφεραν να επιβιώσουν).
  • Πολλοί κτηνοτρόφοι «γυρίζουν την πλάτη» στο επάγγελμα (αυξημένο κόστος).
  • Αύξηση εξαγωγών άνω του 20% λόγω του Πάσχα των καθολικών στις 31/3 (σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία).
  • Περισσότερα από 85.000 αιγοπρόβατα πέθαναν φέτος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Σημειώνεται πως από την Τετάρτη 24 Απριλίου έρχεται και φέτος το «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • αρνί
  • κατσίκι
  • τσουρέκι
  • σοκολατένια αυγά.