Τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που προωθεί η ελληνική πλευρά παρουσιάζει σήµερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής.

Αιχµή της ελληνικής πρότασης είναι:

-Η απλοποίηση των ελέγχων για µικρούς κλήρους, κάτω των 100 στρεµµάτων. Αυτό σηµαίνει απλοποίηση ελέγχων στα οικολογικά σχήµατα, που είναι αδύνατον να εφαρµοσθούν λόγω της κλιµατικής κρίσης.

-Μεταφορά χρηµάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος.

- Το 2% της ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα να µπορεί να διατεθεί για την αντιµετώπιση καταστροφών που προκαλούνται λόγω της κλιµατικής κρίσης.

Σταδιακά η υλοποίηση

Παράλληλα, η κυβέρνηση σταδιακά ικανοποιεί και τα τέσσερα βασικά αιτήµατα που είχαν θέσει οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1 FM. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σήµερα θα ενηµερώσει το Κοινοβούλιο για τις αλλαγές που προωθεί η χώρα µας.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα είναι πολύ πιο µπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς είναι η µόνη που κατέθεσε συγκεκριµένες προτάσεις για αλλαγές, τις οποίες υιοθέτησαν και το ΕΛΚ και η οµάδα των EUMED-9.

Σηµείωσε ότι ήδη η πρόταση που προωθούσε η χώρα µας για αναστολή στην αγρανάπαυση προχώρησε, µε αποτέλεσµα περίπου 127.000 αγρότες που είχαν δηλώσει 1.500.000 στρέµµατα να µπορούν να τα καλλιεργήσουν και να απολαµβάνουν και τα πλεονεκτήµατα από τη συµµετοχή τους στο πρόγραµµα, έχοντας εξασφαλίσει πρόσθετο εισόδηµα.

Συµπλήρωσε, µάλιστα, πως η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα προς ένα τα αιτήµατα των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων:

-Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο έχει ξεκινήσει, αφού καταβλήθηκε ήδη στους δικαιούχους το 50% του ποσού. Ενώ υπάρχει συνεννόηση για έναν δικαιότερο και µονιµότερο τρόπο καταβολής της επιστροφής από το επόµενο έτος.

-Σε ό,τι αφορά την τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος για αγροτική χρήση, υπάρχει ικανοποίηση στο µεγαλύτερο µέρος των αγροτών, γιατί έχουν γίνει κατανοητές οι ρυθµίσεις και οι δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράµµατα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

-Για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, το ΥΠΑΑΤ είχε ξεκινήσει ελέγχους πριν το θέσουν οι ίδιοι οι αγρότες, µε µεικτά κλιµάκια.

Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και εκτός από τα γαλακτοκοµικά έχουν επεκταθεί σε οπωροκηπευτικά, βιολογικά προϊόντα, λάδι, µέλι και -ενόψει του Πάσχα- επεκτείνονται και στο κρέας και τα αυγά.

Παράλληλα, έχει προχωρήσει ο έλεγχος σε όλες τις περιπτώσεις που είχαν καθυστερήσει και έχουν επιβληθεί πρόστιµα ύψους 1.500.000 ευρώ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στο ζήτηµα αυτό «δεν πρόκειται να κάνει πίσω και οι έλεγχοι θα ενταθούν. Ο νόµος θα εφαρµοστεί και όσοι παρανοµούν θα υποστούν τις συνέπειες, όποιοι κι αν είναι».

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή