Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) ενεργοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα παροχής δανείων σε ΜμΕ, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ μαζί με τη μόχλευση των ιδιωτικών τραπεζών, που θα διατεθούν σε ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τη διαχείριση του προγράμματος θα αναλάβουν οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 500 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης («Ελλάδα 2.0») και συγκεκριμένα από το δανειακό σκέλος. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund ή EIF) θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

Οι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες, με τη συγχρηματοδότηση που θα προέλθει από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, αναμένεται να μοχλεύσουν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Και η κίνηση αυτή συνιστά άλλη μια προσπάθεια να φτάσει χρήμα στις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας. Σημειώνεται ότι και στο πρόγραμμα αυτό μπαίνει ο «κόφτης» συμμετοχής στο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.

Το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση, ενεργοποιείται άμεσα. Σύμφωνα με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο αναπτύχθηκαν και θα διατεθούν στην αγορά τρία προγράμματα. Πρόκειται για τα εξής:

  1. Πρόγραμμα εγγυοδοσίας για επενδυτικά δάνεια ή/και κεφάλαιο κίνησης με στόχο τη βιωσιμότητα (π.χ., επενδύσεις για το κλίμα, την εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ κ.λπ.). To πρόγραμμα παρέχει:
  • ποσοστό εγγύησης έως 70% και
  • αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και φυσικά πρόσωπα.
  1. Πρόγραμμα εγγύησης για επενδυτικά δάνεια ή και κεφάλαιο κίνησης με στόχο την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ. Το πρόγραμμα παρέχει:
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά
  • ποσοστό εγγύησης έως 50% και
  • αφορά ΜμΕ.
  1. Πρόγραμμα εγγύησης για επενδυτικά δάνεια ή/και κεφάλαιο κίνησης με στόχο την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει:
  •  ποσοστό εγγύησης έως 70% και
  • αφορά ΜμΕ, εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και φυσικά πρόσωπα.

«Η μεγάλη προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης. «Θέλουμε», πρόσθεσε, «να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα». Σημειώνεται ότι, εκτός από το νέο πρόγραμμα που θα διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, υπάρχει και το εγγυοδοτικό πρόγραμμα Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) ΙΙΙ, που με δημόσιους πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ (300 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης και 200 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ) αναμένεται να κινητοποιήσει χρηματοδοτήσεις προς μικρές και ΜμΕ συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό οι εγγυήσεις φτάνουν έως και το 80% της αιτούμενης χρηματοδότησης και για τον λόγο αυτόν αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη η μόχλευση κεφαλαίων απ’ ό,τι εκείνη των χρηματοδοτήσεων του EIF και της EBRD.

xritadotika_ergalia_enisxisi_xrimatodotisis

 

Πόροι έως 5 δισ. ευρώ

Αν στα μοχλευμένα αυτά κεφάλαια συμπεριληφθούν και τα άλλα προγράμματα εγγυοδοσίας και παροχής εγγυήσεων δανείων προς ΜμΕ, όπως είναι τα Ταμεία Εγγυοδοσίας και Εγγυήσεων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), το ΤΕΠΙΧ ΙΙ (υπόλοιπα), το Ταμείο Οπτικοακουστικών Μέσων, το Ταμείο Πατέντας, τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια κ.λπ., τότε εύκολα συγκεντρώνονται πόροι ύψους 5 δισ. ευρώ, που πρόκειται να κατευθυνθούν στα επόμενα δύο-τρία χρόνια αποκλειστικά σε ΜμΕ και φυσικά πρόσωπα, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπλέον 16,7 δισ. ευρώ

Και στα προγράμματα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ενισχύσεις των ΜμΕ από το πρόγραμμα παροχής χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού ύψους 16,7 δισ. ευρώ, δεν έχει περιορισμούς στη συμμετοχή των επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει στα προαναφερόμενα εγγυοδοτικά (και όχι μόνον) προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε μικρές και ΜμΕ.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΥΣΤΑ, Ορέστης Καβαλάκης, στο πρόγραμμα αυτό μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί και συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 136, δηλαδή ποσοστό 47%, αφορούν ΜμΕ. Τα δάνεια αυτά ανέρχονται σε 11,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν τις ΜμΕ. Κατά μέσο όρο τα δάνεια αυτά φέρουν επιτόκιο 2,1% και είναι 14ετούς μέσης διάρκειας.