Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΒ, δύο υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία αφού μετά την Ιουλία Τσέτη ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Υπενθυμίζεται πως χθες ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ανακοίνωσε επίσημα πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Η δήλωση υποψηφιότητας Θεοδωρόπουλου:

Ανακοινώνω σήμερα με χαρά και αίσθηση ευθύνης την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές για την Προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Ενημέρωσα ήδη εχθές, ως όφειλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Η απόφασή μου αυτή έρχεται σε συνέχεια της δραστηριοποίησής μου επί 21 χρόνια ως μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, εκ των οποίων τα 10 τελευταία από τη θέση του Αντιπροέδρου με αρμοδιότητα τα εργασιακά.

Οι επιτυχίες του ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές. Προασπίσαμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μελών μας, ενώ ως κοινωνικοί εταίροι συμβάλαμε σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην πρόοδο της Ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι για δεκαετίες ολόκληρες ο ΣΕΒ αναγνωρίζεται ως ο πιο έγκυρος εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη χώρα μας. Την τελευταία τετραετία, εξάλλου, ο αριθμός των μελών του ΣΕΒ ανήλθε σε πρωτοφανή επίπεδα.

Οι προκλήσεις, όμως, που χρήζουν άμεσης και αποφασιστικής αντιμετώπισης, παραμένουν πολλές. Η ενεργειακή κρίση και η πράσινη μετάβαση, η συνεχής μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, οι τιμές πρώτων υλών, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η τεχνολογική εξέλιξη και ταυτόχρονα η έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά και η προάσπιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, είναι μόνο κάποια από τα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, σε μια νέα, διαρκώς ευμετάβλητη πραγματικότητα.

Δεσμεύομαι από τον ρόλο του Προέδρου, για τον οποίο υποβάλλω υποψηφιότητα, να συνεχίσω στην ίδια, σταθερή πορεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων, που ο Σύνδεσμός μας ακολουθεί για περισσότερο από έναν αιώνα. Ταυτόχρονα, με το καινοτόμο πνεύμα που χαρακτηρίζει τη μέχρι σήμερα επιχειρηματική μου πορεία, θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές, που θα χρειαστούν ώστε ο ΣΕΒ να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις νέες προκλήσεις.

Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε στην επόμενη διετία να μεγιστοποιήσουμε την προστιθέμενη αξία για τα μέλη μας, να σχεδιάσουμε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, και να συμβάλλουμε ουσιαστικά και στοχευμένα στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων της χώρας.

Τσέτη vs Θεοδωρόπουλου και η πιθανότητα να δούμε για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι του ΣΕΒ

Οι δύο και πλέον μήνες που μεσολαβούν μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στις 19 Ιουνίου θα κρίνουν αν για πρώτη φορά στην ιστορία του θα βρεθεί στη θέση του προέδρου μια γυναίκα. Στις 3 Απριλίου, μόλις μία ημέρα μετά την άρνηση του νυν προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, να συνεχίσει για νέα θητεία, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ΤΣΕΤΗ (ΟΦΕΤ) και σημερινή γραμματέας του ΣΕΒ, Ιουλία Τσέτη, ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να διεκδικήσει την προεδρία, ταράσσοντας τα νερά. Και τάραξε τα νερά, καθώς, όπως διαφαινόταν από τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδέσμου θα είναι δύο οι υποψήφιοι που θα διεκδικούν την προεδρία. Όπως ήταν ήδη γνωστό, ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου είχε εκδηλώσει -αν και όχι επίσημα μέχρί σήμερα- και ο επιτυχημένος βιομήχανος και νυν αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Όταν έγινε βέβαιο πως ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δεν ενδιαφέρεται για μια νέα θητεία, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, το θεώρησε ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναλάβει το τιμόνι του συνδέσμου. Πετυχημένος επιχειρηματίας, διευθύνει τον όμιλο τροφίμων BESPOKE SGA HOLDINGS AE, τον οποίο ίδρυσε στις αρχές του 2022, εξαγοράζοντας τη εταιρεία αλλαντικών ΝΙΚΑΣ, τη σοκολατοποιΐα ΙΟΝ, την εταιρεία ετοίμων γευμάτων ΑΜΒΡΟΣΙΑ, καθώς και την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ και ο οποίος απασχολεί 1.500 εργαζομένους. Το 2010 ο Σπύρος Θεοδώρπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και με άλλους επιχειρηματίες, εξαγόρασαν εκ νέου την CHIPITA, την οποία εξέλιξε σε μία από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στα bakery snacks. Παρέμεινε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της CHIPITA έως την εξαγορά της από τη MONDELEZ το 2021, σε μία συμφωνία-σταθμό για την ελληνική αγορά τροφίμων.

Ιουλία Τσέτη

Ωστόσο, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν είχε υπολογίσει ότι η επικεφαλής του ΟΦΕΤ, που περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την Pharmabelle, θα τον αιφνιδίαζε ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά της. Η Ιουλία Τσέτη από το 2010 είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού, ΟΦΕΤ, που απασχολεί πλέον των 600 εργαζομένων, διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κηφισιά και εξάγει σε πλέον των 66 χωρών. Έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα «ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ», με στόχο να στηρίξει τη νέα γενιά επιστημόνων. Εκτός από γενική γραμματέας, είναι και επικεφαλής της Επιτροπής του ΣΕΒ για την ΙΣΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ. Από τον Φεβρουάριο του 2021 είναι πρόεδρος του Α’ Διοικητικού Συμβουλίου του UN Global Compact Network Hellas, του Ελληνικού Δικτύου, του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ.

Η Ιουλία Τσέτη διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία του ΣΕΒ, καθώς είναι μια γυναίκα επιχειρηματίας που ακόμα και στα «μαύρα» χρόνια της κρίσης αποφάσισε αντί να πατήσει «φρένο» στις επενδύσεις, να ακολουθήσει αντίθετη πορεία, θέτοντας σε εφαρμογή το πιο φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο στη χώρα. Με συνοδοιπόρο την αδελφή της, Ειρήνη Τσέτη, οικονομική διευθύντρια του ΟΦΕΤ, προχώρησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πράσινου βιοκλιματικού εργοστασίου, εναρμονισμένου απόλυτα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα της παραγωγής. Πρόκειται για το Uni-pharma 2, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στην καρδιά της κρίσης, μεταξύ 2012-2014. Μάλιστα, έναν χρόνο μετά, εν μέσω capital controls, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες validation και η επένδυση των 35 εκατ. ευρώ πήρε μπρος. Και δεν σταμάτησε εκεί, το 2020, τη χρονιά της πανδημικής κρίσης, προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας πρότυπης μονάδας εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών στα Οινόφυτα, τη Uni-Herbo.

Συνολικά από τότε που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου, μέχρι και το 2023 έχει προχωρήσει σε επενδύσεις, 80 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στο διάστημα μεταξύ 2019-2021 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ, αναδεικνύοντας τον ΟΦΕΤ πρωταγωνιστή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Διεργασίες

Για την ιστορία, να επαναλάβουμε πως μέχρι τον Ιούνιο οι διεργασίες στον ΣΕΒ θα είναι πυρετώδεις, καθώς πλέον έσπασε η παράδοση που τον θέλει να συγκροτεί ένα ψηφοδέλτιο στις εκλογές ακόμα και αν υπάρχουν πολλοί διεκδικητές. Τα τελευταία χρόνια δεν είχε καταγράφει ψηφοφορία με δύο ψηφοδέλτια. Οι παρεμβάσεις των πρώην προέδρων («Συμβούλιο των Γερόντων») οδηγούσαν σε κοινό ψηφοδέλτιο. Για την ακρίβεια, στα πέτρινα χρόνια της χώρας υπήρξαν και εποχές που χρειάστηκε προσπάθεια, ώστε να βρεθεί ακόμα και ο ένας υποψήφιος!

Στις λίγες εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τσέτη υπήρξε εκ νέου προσπάθεια για ενιαίο ψηφοδέλτιο. Παρ’ όλα αυτά, ο κύβος ερρίφθη και για την υποψηφιότητα Θεοδωρόπουλου.

Πάντως, όποιος πάρει τη σκυτάλη θα βρει έναν περισσότερο μοντέρνο ΣΕΒ, έναν σύνδεσμο που ακουμπά σε ακόμα περισσότερους τομείς. Οι αλλαγές στον ισχυρότερο εργοδοτικό σύνδεσμο της χώρας, που ξεκίνησαν επί Δημήτρη Δασκαλόπουλου, συνάντησαν και αντιδράσεις, όμως ο ΣΕβ άντεξε και πλέον τον βλέπουμε να σπάει μια ακόμα παράδοση!

*Με πληροφορίες από powergame.gr