Η Ευρωζώνη μπορεί πλέον να αντέξει την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, δηλώνει ο επικεφαλής ομολόγων της Newton Investment Management, Paul Brain.

Όπως εξηγεί, ένα ενδεχόμενο Grexit δεν απειλεί σήμερα καθόλου με τις τεράστιες συνέπειες που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το διαχειριστή της Newton, την τελευταία φορά που η Ελλάδα «φλέρταρε» με την έξοδο από την Ευρωζώνη, αυτό προκάλεσε τεράστιες διακυμάνσεις και οδήγησε σε απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε σήμερα.

«Το παιχνίδι έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό αφότου η κρίση του ευρώ πέρασε. Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μοιάζει ευάλωτη. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά, η Ευρωζώνη θα επιβίωνε από την έξοδο της Ελλάδας», σημειώνει ο Brain.

Η δήλωσή του αυτή έρχεται την ώρα που και άλλοι διαχειριστές –όπως ο Torgeir Hoien που πούλησε όλα του τα ελληνικά ομόλογα- φοβούνται για αναζωπύρωση των ανησυχιών γύρω από την Ελλάδα.

Ο Brain παραδέχεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κάνει τεράστια πρόοδο σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκειά τους, αλλά πιστεύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες, καθώς οι Έλληνες έχουν κουραστεί από τη λιτότητα.

«Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα χρέους το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και έναν πληθυσμό που έχει κουραστεί από τις εντάσεις της μάχης με τους μηχανισμούς του συστήματος. Πιστεύω ότι μπορεί να της επιτραπεί να κάνει αναδιάρθρωση χρέους, εκτός ευρώ», λέει.

Εκεί αποδίδει ο διαχειριστής το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται πάνω από το 8%, την ώρα που η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου πέφτει κοντά στο 2%.

«Έως πρότινος, οι ανησυχίες για την Ελλάδα θα πυροδοτούσαν πολύ πιο δραματικές κινήσεις στην αγορά, αλλά αυτό δεν ισχύει πια», σημειώνει ο Brain.

Ο διαχειριστής είχε αρχίσει να μειώνει τις θέσεις του στα ομόλογα της περιφέρειας από το καλοκαίρι, πουλώντας κυρίως ισπανικούς και ιταλικούς τίτλους και ρίχνοντας τη ρευστότητα αυτή στα γαλλικά και βρετανικά ομόλογα.