Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Economist, σημειώνει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η πλειοψηφία πιστεύει πως το δικαίωμα διαπραγμάτευσης στηρίζεται στην Μέρκελ, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως μια μικρή μειοψηφία εντός της συντηρητικής ηγεσίας της γερμανικής κυβέρνησης επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τα «παραμύθια και τις ιστορίες για πιθανό Grexit».

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν πριν από λίγες ημέρες προς το Spiegel την εκτίμηση πως το Grexit όχι μόνο θα είναι υποφερτό, αλλά θα ενισχύσει και το ευρώ. Υπό την έννοια ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν ξεπεράσει την κρίση και η Ισπανία καταγράφει ήδη σημάδια προόδου. Συν ότι η Ευρωζώνη έχει πλέον το ταμείο διάσωσης και την τραπεζική ένωση με τις γερμανικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν μειώσει αισθητά την έκθεσή τους σε κίνδυνο.

Nα σημειωθεί πως το περιοδικό χρησιμοποιεί την παραπάνω φωτογραφία συνδυαστικά με το κείμενο με την Μέρκελ να δείχνει στον Αντώνη Σαμαρά προς κάποια κατεύθυνση. ( Υποδηλώνοντας την έξοδο από το ευρώ;;)

Υπέρ και κόντρα

Το άρθρο παραθέτει όλες τις απόψεις που εκτέθηκαν δημοσίως τις τελευταίες ημέρες και αφορούσαν την Ελλάδα και την πιθανότητα εξόδου της από την Ευρωζώνη. Από την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι η πολιτική της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει, μέχρι τη δήλωση του αντιπροέδρου της καγκελαρίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκβιάζει. Μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος λένε στην Μέρκελ πως αν δώσει κάτι στην Ελλάδα, τότε αυτομάτως θα προσφέρει άλλοθι σε άλλες χώρες (πχ Γαλλία) να επαναστατήσει σε περίπτωση που ζητηθούν περαιτέρω μειώσεις και μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το άρθρο.

Βεβαίως υπάρχουν και φωνές που προσπαθούν να δουν και την άλλη πλευρά, όπως ο τοπικός άρχοντας της Βαυαρίας Χορστ Σιχόφερ που είπε ότι δεν πρέπει οι Γερμανοί να συμπεριφέρονται στους Έλληνες σαν να είναι δάσκαλοι. Την ίδια στιγμή που η επικεφαλής των Πράσινων, Σιμόν Πίτερ επισημαίνει πως όλη η κουβέντα είναι «ανεύθυνη» και η Σάρα Βάγκενεχτ του Die Linke κατηγόρησε την Μέρκελ για «εκφοβιστικές τακτικές» με σκοπό να επηρεάσει τις ελληνικές εκλογές.

Στο χέρι της Μέρκελ

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα πάντα πέφτουν στις πλάτες της Μέρκελ. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Economist. Δεν είναι μια ευτυχής υποχρέωση από τη στιγμή που η καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει διμέτωπο αγώνα – στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο Κάρστεν Νίκελ του think tank Taneo Intelligence σημειώνει πως είναι φανερό ότι η Μέρκελ θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Αθήνα και να της πει ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, όμως, θέλει να φανεί και ευέλικτη. Η διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα θα περιλαμβάνει χαμηλότερο επιτόκιο και παράταση στη διάρκεια του ελληνικού χρέους, όμως η πολιτική μειώνει αρκετά τις δυνατότητες που έχει για να κάνει μανούβρες. Στο εσωτερικό έχει το κόμμα AfG που τάσσεται εναντίον του ευρώ και βλέπει τις δυνάμεις του να αυξάνονται με επικίνδυνο ρυθμό. Αν λοιπόν η Μέρκελ δώσει πολλά στην Ελλάδα, αυτομάτως ξέρει πως το AfG στις εκλογές του Φεβρουαρίου στο Αμβούργο θα καταγράψει νούμερα που θα την δημιουργήσουν πρόβλημα. Επιπροσθέτως, συνολικά, η κοινή γνώμη στη Γερμανία στέκεται με σκεπτικισμό απέναντι στο θέμα της Ελλάδας, ενώ η σκληροπυρηνική Bild γράφει πως αν η Ελλάδα δεν μπορεί να παίξει με τους όρους του παιχνιδιού, τότε η Γερμανία θα πρέπει να της δείξει κόκκινη κάρτα.

Τεντωμένο σχοινί

Είναι φανερό πως η Μέρκελ θα χρειαστεί να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί την επομένη της 25ης Ιανουαρίου, γράφει ο Economist. Μέχρι τότε είναι πιθανό να παραμείνει σιωπηλή. Έχει σημασία, πάντως, ότι ακόμη και η Αυστρία που συνήθως ακολουθεί τη γραμμή της Γερμανίας κάνει λόγο για τους κινδύνους που θάλλουν. Ο υπουργός Οικονομικών Χαν Γιοργκ Σέλινγκ είπε σε γερμανική εφημερίδα πως δεν είναι σωστό να επεμβαίνει κανείς στην εκλογική διαδικασία μιας άλλης χώρας. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να κάνει η Μέρκελ, καταλήγει με νόημα το άρθρο.