Οι μνημονιακές εκκρεμότητες πρέπει να εκπληρωθούν για να ξαναδουλέψει η αγορά
Του Βασίλη Κορκίδη
Η πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους αξιωματούχους της Ευρώπης ανέδειξε ξεκάθαρα το χάσμα που υπάρχει, καθώς επίσης και τις προθέσεις των δύο πλευρών. Αναμφισβήτητα η θέση μας είναι με την ελληνική πλευρά και μόνο, αλλά όχι με τη κάπως ιδιαίτερη συμπεριφορά του εκάστοτε Υπουργού. Η σκληρή κόντρα και η ένταση της αντιπαράθεσης σε αυτό το επίπεδο προϋποθέτει μεγάλη σοβαρότητα, καλή προετοιμασία, έξυπνη στρατηγική και οχι "αμερικανιές". Ομολογώ όμως πως η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στο BBC τη
Παρασκεύη το βράδυ διευκρίνησε αρκετά σημεία και έδωσε απαντήσεις σε κάποιες απορίες που εύλογα μας δημιουργήθηκαν.
Το δίκιο είναι με το μέρος μας και το ζητούμενο είναι να το διεκδικήσουμε με πλεονέκτημα και βεβαίως όχι για να το χάσουμε. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν αρχή και αίσιο τέλος, αλλιώς εαν η διαπραγμάτευση τελειώσει πριν αρχίσει δεν έχει αξία. Στη περίπτωση της Χώρας μας με τους δανειστές της πρέπει να βρεθεί λύση και όχι ρήξη. Μακάρι όσα είδαμε και ακούσαμε στις πρώτες συναντήσεις να αποτελούν το πρώτο μέρος μιας νέας συμφωνίας με περισσότερο χρόνο, χώρο και χρέος βιώσιμο, αντί για τη μέχρι σήμερα συνταγή, χρήμα για το
χρέος και χάρη για τη χώρα.
Αναντίρρητα επίσης προέχει ένα σαφές σχέδιο λύσεων για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την αγορά και τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα σχετικά με τη φορολογία, τη ρευστότητα, το ασφαλιστικό, την ανεργία, το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων.
Ο επιχειρηματικός κόσμος του τόπου, εκτός από προσδοκίες, έχει και πολλε?ς απαιτήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, την ανασυγκρότηση του εμπορίου, της βιοτεχνίας, της αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας, καθώς και την προσέλκυση και αξιοποίηση νέων επενδύσεων.
Επιπλέον, εμείς, οι μικρομεσαίοι της αγοράς, έχοντας επωμιστεί σχεδόν όλο το βάρος της κρίσης, προσδοκούμε να εφαρμοστεί άμεσα ένα ρεαλιστικό Πρόγραμμα μέτρων, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανάκτηση της εργασίας, το εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας και τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Ειδικότερα, για τις επενδύσεις, επανειλημμένως έχουμε εκφράσει με σχετικά υπομνήματα οτι το σχετικό ενδιαφέρον των επενδυτών πρέπει να ακολουθεί τη παραχώρηση της χρήσης και οχι τη πώληση λιμανιών και αεροδρομίων. Στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, προτείνω να εξετασθεί και να αντιμετωπισθεί μια σειρά ζητημάτων ανάπτυξης του ελληνικού εμπορίου, όπως για παράδειγμα: η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, η εφαρμογή ενός νέου κώδικα δεοντολογίας στο εμπόριο, η δημιουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου
στο Θριάσιο, που έχει καθυστερήσει σημαντικά, η εξυγίανση των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών, η αξιοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα κίνητρα για την ανάπτυξη των εξαγωγών, η αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, η περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η απρόσκοπτη συνέχιση των επενδύσεων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και η επαναλειτουργία των δεξαμενών των Ναυπηγείων, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Σήμερα, καθώς η Χώρα πασχίζει να αφήσει πίσω της τα σημάδια της παρατεταμένης, πρωτόγνωρης ύφεσης, έχει μόνο μια επιλογή: την εφαρμογή ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης, με έμφαση στον ιδιαίτερα ευαίσθητο ιδιωτικό τομέα για τη μεγέθυνση της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου, ζητάμε τη ταύτιση του Κυβερνητικού Προγράμματος με τις προεκλογικές εξαγγελίες για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και βεβαίως με βασική προτεραιότητα όλων, την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής συμφωνίας με τους δανειστές μας, που θα ανταποκρίνεται ρεαλιστικά στις Ευρωπαικές απαιτήσεις αλλά και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο της ευρωπαικής επικαιρότητας και η πολιτική στη καθημερινότητα μας, η οικονομία της αγοράς θα συνεχίζει να βρίσκεται σε αδράνεια.
Μακάρι τα πρόσφατα χαμόγελα των εκπροσώπων της Κυβέρνησης στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μην καταλήξουν σε κλάματα αύριο για ένα λαό και μια χώρα που έχει περάσει πολλά για να τα ποντάρει σε επικίνδυνες διαπραγματεύσεις ή ατυχείς μπλόφες. Το μήνυμα που θα ήθελα λοιπόν να μεταφέρω δυνατά εκ μέρους των μικρομεσαίων του ελληνικού εμπορίου και της αγοράς στη νέα Κυβέρνηση αλλά και την Αντιπολίτευση είναι:
"...Σας παρακαλώ κύριοι πολιτικοί, τελειώνετε το συντομώτερο με τις εσωτερικές και κυρίως εξωτερικές εκκρεμότητες της χώρας και αφήστε μας επιτέλους, μετά από δύο μήνες απραξίας, να δουλέψουμε ξανά..."