Bruegel: Αυτή είναι η συμφωνία που χρειάζεται η Ελλάδα
Το έγκυρο think tank προειδοποιεί
Η συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές της θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες, και όχι εβδομάδες, όπως πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση, προειδοποιεί το έγκυρο think tank Bruegel, οι αναλύσεις του οποίου επηρεάζουν σημαντικά τους κύκλους αποφάσεων των Βρυξελλών.
Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να επιτύχει συμφωνία γρήγορα, γράφει ο Guntram Wolff και σημειώνει τα βασικά σημεία μιας τέτοιας συμφωνίας:
1. Ακύρωση των σχεδίων για πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα δημοκρατικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί, αλλά δεν έχει τη δημοκρατική δικαιοδοσία να ξοδεύει τα χρήματα των φορολογούμενων άλλων χωρών, τονίζει το Bruegel.
2. Θα πρέπει να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup σύντομα (η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση, στις 16 Φεβρουαρίου, ίσως να είναι πολύ αργά). Σύμφωνα με το Bruegel, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι άσχημη και η Ευρωζώνη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δοθούν πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας.
3. Οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας πρέπει να συζητηθούν και να καλυφθούν. Γιατί με ένα τεχνικό default, θα ακυρωθεί η δουλειά χρόνων που έγινε για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές ομολόγων.
4. Σε ό,τι αφορά το χρέος, είναι προς το συμφέρον των πιστωτών αλλά και της Ελλάδας να επιτύχουν μια λύση στην οποία το χρέος δεν θα εκτοξευτεί, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει την ανάκαμψη και θα κάνει την αποπληρωμή του αδύνατη. Το Bruegel συντάσσεται με τη λύση της σύνδεσης του χρέους με το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, προτείνει να εκτιμάται το χρέος κάθε τρία χρόνια, σε σχέση με το ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερα εάν η οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα και λιγότερα εάν οι επιδόσεις είναι κατώτερες του βασικού σεναρίου.
5. Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί να τηρήσει μια σειρά από όρους, που να καθιστούν εφικτό το βασικό σενάριο για την ανάπτυξη.
6. Σε ό,τι αφορά την τρόικα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να τη χρησιμοποιήσει, ώστε να επιτύχει κάποιες από τις υποσχέσεις που έδωσε, όπως για παράδειγμα για τη φορολόγηση των πλούσιων ολιγαρχών. Όμως, όπως παραδέχεται το Bruegel, είναι μάλλον πολύ αργά πια για να σωθεί η τρόικα με την παλιά μορφή της. Ένα νέο κατασκεύασμα θα μπορούσε να συμφωνηθεί, χωρίς τη συμμετοχή αποστολών της ΕΚΤ. Όμως, η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να έχει λόγο στην Ελλάδα, ως εποπτική αρχή για τον τραπεζικό κλάδο.
7. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να συμφωνήσει να αυξήσει το σχέδιο Juncker, προκειμένου να ενισχύσει τη συνολική ζήτηση στην Ευρωζώνη. Παρότι κάτι τέτοιο δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα, που έχει μικρό εξαγωγικό τομέα, εντούτοις, θα βοηθήσει άλλες χώρες που έχουν παγιδευτεί σε μία κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί ο κίνδυνος μιας εκλογικής νίκης ακραίων κομμάτων και θα γίνουν ευκολότερα οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις.