Εκλογικεύονται οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης, τη δεύτερη εβδομάδα της θητείας της.

Τη χθεσινή ανοδική κίνηση της αγοράς, έρχεται να συνεχίσει η αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στις FT, έβαλε φρένο στα σενάρια περί διαγραφής του ελληνικού χρέους, προτείνοντας ανταλλαγή χρέους αντί διαγραφής μέσω δύο χρηματοοικονομικών μέσων. Ένα μέσο θα μπορούσε να είναι ομόλογα συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη (θετικό ΑΕΠ) και το δεύτερο μέσο, ομόλογα στο διηνεκές, ή αλλιώς στην αγγλική, perpetual bonds.

Ως προς τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα να αποδεκτούν οι εταίροι μας, καθώς σύμφωνα με αναλυτές προϋποθέτει θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, σε μία οικονομία που είναι ακόμα εύθραυστη ενώ και το σύνολο της ευρωζώνης απειλείται από την επιβράδυνση και τον αποπληθωρισμό. Βέβαια αναμένεται να διαφανεί ο αντίκτυπος που θα έχει η έναρξη επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τον Απρίλιο και κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη ζήτηση και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι μία τέτοια πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι και με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και είχε απορριφτεί από τους δανειστές μας.

Ως προς τα perpetual ομόλογα, αναλυτές θεωρούν ότι είναι ένα έμμεσο κούρεμα διαγραφής χρέους, καθώς τα συγκεκριμένα εργαλεία δεν έχουν ημερομηνία λήξης και ο εκδότης πληρώνει για πάντα ένα σταθερό κουπόνι και δεν υπάρχει υποχρέωση εξόφλησης του αρχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Βαρουφάκης επίσης έθεσε αίτημα για αύξηση του ποσού των εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ για να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, στο διάστημα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας για το νέο «συμβόλαιο».

Αναμένεται πλέον να δούμε τι αποδοχή θα έχουν όλα αυτά από την απέναντι μεριά, ενώ οι απαισιόδοξοι περιμένουν η ευφορία να καταλαγιάσει καθώς δεν έχει μιλήσει ακόμα η Γερμανία.

Στο ταμπλό πάντως, το ρίσκο χώρας υποχωρεί με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κάτω από το 10%, στο 9,4%.

Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 800 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο άνω του 7% ενώ ο δείκτης τραπεζών ο οποίος θα αναπροσαρμοστεί επί 10, μετά το πέρας των σημερινών συναλλαγών, καταγράφει κέρδη 15,38%. Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι πιο ενισχυμένη από χτες, στα 50 εκατ. ευρώ και εκτιμάται να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ.

Αποκλιμάκωση στις αποδόσεις ομολόγων, κάτω από το 10% το 10ετές

Σημαντική πτώση καταγράφουν για την Τρίτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, για πρώτη φορά από την διακυβέρνηση Τσίπρα, καθώς η χθεσινή οπισθοχώρηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο φλέγον ζήτημα κουρέματος του χρέους άμβλυνε τις επενδυτικές ανησυχίες για άτεγκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που θα ενείχε τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί πάνω κατά 150 μονάδες βάσης στο 9,6% αυτή την ώρα, ενώ η απόδοση των 3ετών τίτλων διολισθαίνει κατά 350 μονάδες βάσης στο 16%.

“Όσον αφορά την μεγάλη εικόνα στο θέμα της Ελλάδας, είναι ξεκάθαρο ότι υπουργός Οικονομικών της χώρας υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο. Αυτή η στάση ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις μας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανότερο να συμβιβαστεί παρά να οδηγηθεί σε μια έξοδος από το ευρώ”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Rabobank.

Πηγή:www.capital.gr