Του ΓΙΩΡΓΟΥ Γ. ΛΙΑΡΟΥ, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πιστός στο modus operandi του των τελευταίων δεκαετιών, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος φέρεται να ετοιμάζεται να εφαρμόσει για μία ακόμη φορά την αγαπημένη του πρακτική στον εφοπλισμό: Να πουλήσει τον στόλο του με προφανή στόχο να καρπωθεί υπεραξίες. Ομως, όπως λέγεται στο λιμάνι, τούτη τη φορά έχει και έναν παραπάνω λόγο: τις ζημίες που καταγράφει από το άνοιγμά του στα πλοία εξόρυξης και ανάπτυξης υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αυτά τα δύο πανάκριβα πλοία φέρονται να χάνουν άνω των 100 εκατ. δολαρίων τον χρόνο, ακόμα και πριν από την επιβράδυνση της διεθνούς αγοράς ερευνών που έφερε η πτώση των τιμών του πετρελαίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ομως δεν είναι τα πλοία-τρυπάνια που θέλει να πουλήσει. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, αλλά και δημοσιεύματα, όπως της έγκυρης διεθνούς ναυτιλιακής επιθεώρησης «TradeWinds», ο Θ. Αγγελόπουλος φέρεται να πουλά τα έξι πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια (VLCC) που έχει υπό κατασκευή στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία της Hyundai Heavy Industries. Τα πλοία παραγγέλθηκαν στα τέλη του 2013 έναντι 92,5 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου το κάθε ένα και αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται από τον Σεπτέμβριο.
Ομως η πτώση των τιμών του αργού έχει οδηγήσει υψηλότερα τη ναυλαγορά αυτών των πλοίων και μαζί τις τιμές τους. Εικάζεται λοιπόν ότι ο Θ. Αγγελόπουλος μπορεί να τα πουλήσει τώρα έναντι 102 εκατομμυρίων περίπου έκαστο. Μάλιστα, λέγεται πως του έγινε σχετική προσφορά, αλλά αναζητά υψηλότερο τίμημα. Αυτό σημαίνει ότι, αν πουλήσει και τα έξι, μπορεί να έχει υπεραξίες της τάξης των 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά τα 60 εκατομμύρια, βέβαια, θα πρέπει να αφαιρέσει το κόστος χρηματοδότησης. Κάτι που περιορίζει δραστικά τα όποια καθαρά κέρδη του και σίγουρα δεν αρκεί για να καλύψει τις ζημίες του από τη δραστηριότητα των πλοίων-τρυπανιών.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Θ. Αγγελόπουλος έδωσε παραγγελία τον Φεβρουάριο για άλλα δύο τέτοια δεξαμενόπλοια, προφανώς ποντάροντας στο ότι οι τιμές θα ανέβουν ή επιθυμώντας να δείξει κάτι τέτοιο στην αγορά, για να πουλήσει ακριβότερα. Το αν αυτή η αγοραπωλησία θα του «βγει» παραμένει προς εξακρίβωση. Ωστόσο, θα έλθει να προστεθεί στη σειρά των deals που έχει κάνει.
Deals που οι παραδοσιακοί εφοπλιστές δεν βλέπουν πάντοτε με καλό μάτι, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών αγοράζουν τα πλοία για να τα δουλεύουν και όχι για να κερδίζουν από γρήγορες αγοραπωλησίες.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Στην ποντοπόρο ναυτιλία από το 1996, οπότε ίδρυσε τη Metrostar, έως το 2002, όταν αναλάμβανε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας η σύζυγός του, Γιάννα, έχτισε στόλο δεκατεσσάρων δεξαμενόπλοιων, που τον πούλησε τον Ιανουάριο του 2003 έναντι 520 εκατ. δολαρίων στην General Maritime Corp. του Πέτρου Γεωργιόπουλου, που ειδικεύεται στα τάνκερ. Ηταν η πρώτη φορά από τις τρεις που οι δύο άνδρες έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ο δεύτερος αγόραζε -μάλλον ακριβά, ισχυρίζονται κάποιοι- τα πλοία που έχτιζε ή αποκτούσε από τη δευτερογενή αγορά ο Θόδωρος.
Εως την άνοιξη του 2005, ο Θ. Αγγελόπουλος συγκέντρωσε και πάλι στόλο μεγάλων δεξαμενόπλοιων και φορτηγών, που τον πούλησε έναντι 750.000.000 δολαρίων. Τον επόμενο Ιούνιο, το 2006, πούλησε και τα συνολικά δεκαεπτά φορτηγά έναντι 735 εκατ. δολ. στην Quintana Maritime του Σταμάτη Μόλαρη, η οποία αργότερα απορροφήθηκε από την Excel Maritime, τότε του Βίλλυ Παναγιωτίδη, και πλέον της Oaktree Capital.
Εναν χρόνο αργότερα, το 2007, η άλλη εισηγμένη του Πέτρου Γεωργιόπουλου, η Genco Shipping & Trading (διαχειρίστρια φορτηγών), αγόρασε από τη Metrostar του Θ. Αγγελόπουλου έναντι 1,1 δισ. δολ. εννέα πολύ μεγάλα φορτηγά. Τον Ιούνιο του 2010 η εταιρεία του τελευταίου «ξεφορτώθηκε» στόλο επτά δεξαμενόπλοιων έναντι 620 εκατ. δολαρίων στον Πέτρο Γεωργιόπουλο, της General Maritime, την οποία διαχειρίζεται. Τόσο μεγάλο ήταν το βάρος του δανεισμού για την, εισηγμένη τότε στις ΗΠΑ, General Maritime, που αναγκάστηκε να προβεί σε στάση πληρωμών και να αναζητήσει προστασία από τους πιστωτές της στο αμερικανικό Αρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου, το γνωστό ως «Chapter 11», τον Νοέμβριο του 2011.

ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οσον αφορά στην υπόθεση των πλοίων-τρυπανιών της Deep Sea Metro Ltd, που ανήκει στα συμφέροντα του ζεύγους Αγγελόπουλου, γεγονός είναι πως πράγματι το ένα εκ των δύο αυτών εξειδικευμένων και πολύ μεγάλης αξίας και κόστους λειτουργίας πλοίων παραμένει αγκυροβολημένο εδώ και εβδομάδες στα ανοικτά της Νοτίου Αφρικής περιμένοντας έργο. Οπως και ότι το άλλο πλοίο τελεί υπό καθεστώς διαπραγμάτευσης του ναυλοσυμφώνου του, με πιθανή απασχόλησή του έως και τα μέσα του 2018, για αδιευκρίνιστο όμως τίμημα. Αυτά προκύπτουν από την ετήσια οικονομική έκθεση της Odfjell Drilling, που συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό στην Deep Sea Metro Ltd. Συγκεκριμένα, στην Deep Sea Metro Ltd, η οποία έχει έδρα τις Βερμούδες, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ελέγχει το 60%, αλλά το υπόλοιπο 40% ανήκει στη νορβηγική ναυτιλιακή Odfjell Drilling Ltd, η οποία διαθέτει την τεχνογνωσία για τη διαχείριση αυτών των πλοίων. Από την οικονομική έκθεση της Odfjell λοιπόν προκύπτει πως το «Deepsea Metro I», αυτό που είναι αγκυροβολημένο στη Νότιο Αφρική, έχει μείνει χωρίς δουλειά από τα τέλη του 2014, ενώ το «Deepsea Metro II» βγαίνει από ναυλοσύμφωνο αυτή την περίοδο και δεν έχει τιμολογηθεί ακόμα το συμβόλαιο ανανέωσής του.
Μάλιστα, ο επενδυτικός οίκος RS Platou Markets, που ειδικεύεται στη ναυτιλία, σε προ ημερών έκθεσή του σημειώνει πως η ανανέωση του ναυλοσυμφώνου του «Deepsea Metro II» ενδέχεται να γίνει σε χαμηλές τιμές. Και αυτό διότι η μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου έχει ωθήσει σε ύφεση τη βιομηχανία έρευνας και ανάπτυξης υπεράκτιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα πλοία να παραμένουν άεργα. Ομως τα ημερήσια κόστη που τα συνοδεύουν είναι πραγματικά δυσθεώρητα.


Τα χρέη της Deep Sea Metro Ltd

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Odfjell, τα έντοκα χρέη της Deep Sea Metro Ltd στα τέλη του 2014 ανέρχονταν στα 850 εκατ. δολάρια. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τα ημερήσια έξοδα των δύο πλοίων της, «Deepsea Metro I» και «Deepsea Metro ΙI», συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων με τα οποία αποκτήθηκαν, είναι της τάξης των 440 χιλιάδων δολαρίων. Oμως η RS Platou Markets εκτιμά ότι η ύφεση στην αγορά του offshore, όπως λέγεται, θα οδηγήσει τους υπό διαπραγμάτευση ημερήσιους ναύλους του «Deepsea Metro II» στα επίπεδα των 350 χιλιάδων δολαρίων ή περί τις 100 με 150 χιλιάδες χαμηλότερα από ό,τι ναυλώνονταν τέτοια πλοία μέχρι πρόσφατα. Αυτά τα νούμερα, με βάση υπολογισμούς της αγοράς, μπορεί να μεταφραστούν σε ζημίες πολύ παραπάνω από τα 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τους βασικούς μετόχους της Deep Sea Metro Ltd. Δηλαδή, τον όμιλο Θ. Αγγελόπουλου και τους Νορβηγούς της Odfjell. Σημειώνεται ότι στη χρήση του 2014 η Deep Sea Metro Ltd εμφανίζει μετά από φόρους ζημίες 196 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013.