Δικαιώθηκαν όσοι άφησαν απλήρωτες τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, αφού το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις καλύπτει και αυτές τις οφειλές.

Αντιθέτως, όσοι περίμεναν το... μπόνους για την πληρωμή των φόρων τους, θα πρέπει να περιμένουν, αφού η σχετική διάταξη έμεινε... εκτός νυμφώνος και μένει να δούμε αν συμπεριληφθεί στην τελική μορφή του νομοσχεδίου ή σε άλλο νομοθέτημα.

Πέρα από την «ομπρέλα» στις οφειλές του πρώτου διμήνου του 2015, το νομοσχέδιο δεν κρύβει εκπλήξεις. Εχει, ωστόσο, πολλά «ψιλά γράμματα», που χρήζουν προσοχής από τους ενδιαφερόμενους, καθώς μπορεί να αποδειχθεί ότι κρύβουν παγίδες για τους ανυποψίαστους.

Ειδικότερα, το «κούρεμα» των προσαυξήσεων κυμαίνεται από 30 ως 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, με την ελάχιστη ελάχιστη δόση να είναι 20 ευρώ.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η ρύθμιση χρεών ως 5.000 ευρώ είναι άτοκη, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές, το ετήσιο επιτόκιο μειώνεται στο 3%, με προσαύξηση 0,25% για εκπρόθεσμη καταβολή δόσης.

Ποια είναι τα σημεία που χρήζουν προσοχής; Κατ' αρχάς οι διαφορετικές καταληκτικές προθεσμίες. Ως τις 27 Απριλίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις για το... «χρυσό ψαλίδι», ήτοι τη δυνατότητα καταβολής ολόκληρης ή μέρους της βασικής οφειλής, με ανάλογο «κούρεμα» προσαυξήσεων, που μπορεί να φτάσει στο 100%.

Για παράδειγμα για οφειλή 2.000 ευρώ και προσαυξήσεις 1.000 ευρώ, αν κάποιος πληρώσει 1.000 ευρώ, η πληρωμή είναι «διπλή» και σβήνει το σύνολο των προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα αντί να του μένουν 2.000 ευρώ υπόλοιπο, να χρωστά μόνο 1.000 ευρώ, τα οποία μπορεί να τα βάλει στη ρύθμιση.

Η υποβολή αιτήσεων για τις 100 δόσεις θα είναι δυνατή κατ΄αρχάς ως τις 26 Μαΐου, αλλά όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, με απόφαση υπουργού θα είναι δυνατή η παράταση για έναν ακόμα μήνα, δηλαδή ως το τέλος Ιουνίου.

Επιπλέον, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν πλέον και οφειλές ΦΠΑ, ενώ καταργείται εφεξής ο βραχνάς των τρελών προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ήτοι 10% μετά από την παρέλευση διμήνου, 20% μετά από την παρέλευση ενός έτους και 30% μετά από την παρέλευση δύο ετών. Θετική κρίνεται και η κατάργηση των ποινικών διώξεων για οφειλές ως 50.000 ευρώ.

Τεκμήρια

Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα μόνο από τόκους ή από ακίνητα, αφού οδηγούσαν σε απίστευτες καταστάσεις φορολογικής παράνοιας.

Φοροδιαφυγή

Ως πρώτο δείγμα γραφής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής χαρακτηρίζονται τα δύο άρθρα που αφορούν στις αποκαλούμενες τριγωνικές συναλλαγές και στο ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν συναλλαγές με εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους ή σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι οι συναλλαγές δεν είναι εικονικές, προκειμένου να εκπίπτουν οι σχετικές δαπάνες. Η νέα διάταξη προβλέπει ότι θα παρακρατείται ο αναλογών φόρος (δηλαδή 26%) επί της επίμαχης δαπάνης και θα επιστρέφεται μόνο εάν εντός 12μήνου ο επιτηδευματίας αποδεικνύει τη συναλλαγή.

Οσον αφορά στο ΣΔΟΕ, διορθώνεται με καθυστέρηση το σφάλμα που μπλοκάρισε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ελέγχους ακόμα και σε... βαρβάτες υποθέσεις. Το 2014, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, συνέβη το εξής απίθανο: όλες οι Εκθέσεις Ελέγχου που είχαν διαβιβαστεί από το ΣΔΟΕ στις Δ.Ο.Υ. και δεν είχαν «κλείσει» με τον καταλογισμό προστίμων, μετατράπηκαν σε απλά δελτία πληροφοριών, με αποτέλεσμα οι εφορίες να πρέπει να ξανακάνουν τους ίδιους ελέγχους!!! Τι προβλέπει η νέα διάταξη; Οτι όποιες από αυτές τις υποθέσεις βρίσκονται ακόμα... θαμμένες στα συρτάρια των εφοριών, θα πρέπει να κλείσουν με βάση τις αρχικές Εκθέσεις Ελέγχου του ΣΔΟΕ.