«Πετάω λευκή πετσέτα. Εάν δεν θέλουν να παίξουν με βάση τους κανόνες (και οι τελευταίες εβδομάδες δεν μου αφήνουν ιδιαίτερες ελπίδες), θα πρέπει να ετοιμαστούν για να φύγουν!». Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit και πολύ γνωστός στους κύκλους της Wall Street από την καριέρα του στο ΔΝΤ και τη Goldman Sachs, ανακοινώνει στροφή 180 μοιρών στην άποψή του για την Ελλάδα.

Και όπως λέει, «όλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν το πόσο δύσκολη απόφαση ήταν αυτή για έναν βαθιά αφοσιωμένο Ευρωπαίο σαν εμένα».

Ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε τον Nielsen να περάσει στο στρατόπεδο του Grexit; Όπως λέει, ήταν το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τη Γερμανία να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό, κατά την άποψή του, δείχνει ότι τα πράγματα έχουν γίνει «εντελώς τρελά» στην Αθήνα. Και σε συνδυασμό με την «κραυγαλέα υποκρισία» και την άγνοια των περιορισμών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δείχνει πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προετοιμαστούν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Nielsen, ο Τσίπρας αντιμετωπίζει μία επιλογή: Θα πρέπει είτε να συμφωνήσει με τις οικονομικές πολιτικές που απαιτούνται ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια ή να αποδεχθεί τη ζωή έξω από το ευρώ, που ωστόσο θα σημάνει την «βέβαιη κατάρρευση» της οικονομίας.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει την πρώτη επιλογή, θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη δεύτερη επιλογή, ώστε η έξοδος να γίνει όσο το δυνατόν πιο τακτικά», λέει ο οικονομολόγος.

Όμως, έως και την περασμένη εβδομάδα, ο Nielsen είχε πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και την ικανότητά της να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Μόλις τον περασμένο μήνα έλεγε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε παραδοθεί στην «πραγματικότητα» ότι θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να κρατήσει το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά. Τον Ιανουάριο, θεωρούσε ότι οι ακραίοι κίνδυνοι για την Ελλάδα είχαν απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Nielsen, μια τακτική έξοδος της χώρας από το ευρώ θα απαιτούσε τη μετατροπή του ελληνικού χρέους στη νέα δραχμή και την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κηρύξει στάση πληρωμών σε όλες τις εξωτερικές υποχρεώσεις της και η οικονομία θα συρρικνωνόταν έως και κατά 40%. Θα χρειαζόταν έως και μία δεκαετία για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Και εν τω μεταξύ, οι Έλληνες θα κατέφευγαν μαζικά στη μετανάστευση.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι η λογική θα επιστρέψει στην ελληνική πολιτική. Αλλά εάν όχι, η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να τραβήξει μια γραμμή στην άμμο και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα, να ρωτήσει το λαό και να κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες», τονίζει ο Nielsen.