Σενάρια για τις επιπτώσεις από μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Manager Magazin, η ΕΚΤ έχει μετρήσει μεταξύ άλλων τις συνέπειες που θα είχαν τα διάφορα σενάρια για τη σχέση της Ελλάδας με τη Νομισματική Ενωση, στις τιμές των ελληνικών χρεογράφων.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Φερνάντο Γκονζάλες Μιράντα, διευθύντρια του τμήματος ανάλυσης κινδύνων της ΕΚΤ, εξέτασε τρεις πιθανότητες εξέλιξης της ελληνικής κρίσης, τις οποίες παρουσίασε στους συναδέλφους της στην Bundesbank. Το συμπέρασμα είναι πως σε περίπτωση ξαφνικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εξαιτίας κάποιου «ατυχήματος» (Graccident), το ελληνικό κρατικό χρέος θα έπεφτε στο 5% της ονομαστικής του αξίας.

Δεύτερον, εάν η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωνε να επιτύχει αποχώρηση από την Ευρωζώνη στη βάση μιας ελεγχόμενης διαπραγμάτευσης, η αξία των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρούσε στο 14%. Τρίτον, αν η χώρα κατάφερνε να επιτύχει νέο κούρεμα του χρέους με τους δανειστές της, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, τότε τα κρατικά χρεόγραφα θα μπορούσαν να διατηρήσουν πάνω από το ένα τέταρτο της αρχικής τους αξίας (25%)