∆ωρεάν πληρωµές, µέσω του κινητού τους τηλεφώνου και εντός 10 δευτερολέπτων, θα µπορούν να πραγµατοποιούν οι καταναλωτές από τον Νοέµβριο σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήµατα, ενώ ταυτόχρονα οι έµποροι θα βλέπουν άµεσα στον τραπεζικό λογαριασµό της επιχείρησής τους το ποσόν της πληρωµής.

Ριζική αλλαγή µέσω IRIS Payments από το φθινόπωρο

Το νέο βήµα στις άµεσες πληρωµές που υποστηρίζονται από τα προϊόντα του IRIS Payments θα ενισχύσει περαιτέρω την αµεσότητα και την ασφάλεια των πληρωµών, µε µηδενικό κόστος προµηθειών για τους καταναλωτές και πολύ χαµηλότερο για τους εµπόρους, συγκριτικά µε τις χρεώσεις για τη χρήση καρτών. Οπως προανήγγειλαν ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, και η διευθύνουσα σύµβουλος των ∆ιατραπεζικών Συστηµάτων (∆ΙΑ.Σ. Α.Ε.), Σταυρούλα Καµπουρίδου, έρχεται ριζική αλλαγή στον χώρο των ψηφιακών πληρωµών από το φθινόπωρο, που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις, θα ενισχύσει τη µετάβαση σε µια σύγχρονη, ψηφιακή οικονοµία και θα συµβάλει στην περαιτέρω µείωση της φοροδιαφυγής.

Άµεση εξόφληση στα καταστήµατα και στα e-shops µέσω Q.R.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», οι άµεσες πληρωµές στα καταστήµατα και στα eshops θα καταστούν εφικτές µέσω της δηµιουργίας ενός δυναµικού Q.R., το οποίο θα δηµιουργηθεί στο τερµατικό αποδοχής πληρωµών των εµπόρων και θα επικοινωνεί µε τη ∆ΙΑ.Σ., λαµβάνοντας επιπλέον στοιχεία για την πληρωµή στην τράπεζα, ενώ θα συµπεριλαµβάνει και επιπλέον µεταβλητές που θα συµπληρώνει ο πάροχος του τερµατικού για λογαριασµό του εµπόρου. Το δυναµικό Q.R. θα έχει δηλαδή όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε µόλις ο καταναλωτής ανοίξει την εφαρµογή της τράπεζάς του στο κινητό του για να κάνει την πληρωµή, το Q.R. θα δίνει άµεσα την έγκριση για την πληρωµή και αυτή θα ολοκληρώνεται εντός 10 δευτερολέπτων. Στην πράξη σε µικρότερο χρόνο, αφού το 97% των πληρωµών που πραγµατοποιούνται σήµερα µέσω IRIS ολοκληρώνονται ενός 5 δευτερολέπτων.

Η διαφορά του δυναµικού Q.R. σε σχέση µε αυτό που ισχύει σήµερα στις πληρωµές P2B, δηλαδή από καταναλωτές προς ελεύθερους επαγγελµατίες, θα έγκειται στο ότι το νέο Q.R. για τις πληρωµές σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήµατα δεν θα έχει όριο ποσού. Στις πληρωµές P2B υπάρχει όριο στα 500 ευρώ ηµερησίως, το οποίο από το τέλος του Ιουνίου θα διευρυνθεί στα 1.000 ευρώ ηµερησίως, 500 µεταξύ φίλων (P2P) και 500 µεταξύ καταναλωτή - ελεύθερου επαγγελµατία (P2B).

Τρεις επιλογές πληρωμής

Οι διαδικασίες για την τεχνική υλοποίηση και τις προσαρµογές που είναι αναγκαίο να γίνουν στα περίπου 1 εκατοµµύριο τερµατικά που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά και στα ηλεκτρονικά καταστήµατα (σήµερα πάνω από 7.700 eshops δέχονται πληρωµές µέσω IRIS), έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ και πάροχοι τερµατικών από το εξωτερικό επικοινωνούν µε τη ∆ΙΑ.Σ., προκειµένου να προχωρήσουν µε ταχείς ρυθµούς στις απαιτούµενες αναβαθµίσεις. Στόχος είναι από την 1η Νοεµβρίου 2025, όταν ο καταναλωτής πληρώνει στο ταµείο του φυσικού καταστήµατος ή εξ αποστάσεως στο e-shop, να έχει τρεις επιλογές πληρωµής: µε µετρητά, µε κάρτα, µε IRIS.

Από την 1η.1 µέχρι τις 27.4.25:

  • Στο IRIS P2Β οι χρήστες ξεπέρασαν τους 563.000 ελεύθερους επαγγελµατίες και ατοµικές επιχειρήσεις. Από την αρχή του έτους ο αριθµός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 374%, αγγίζοντας τις 500.000 συναλλαγές, ενώ η αξία τους πενταπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 36 εκατ. ευρώ (+373%).
  • Στο IRIS P2P οι χρήστες ξεπέρασαν τα 3,7 εκατοµµύρια, εκ των οποίων οι 272.000 ενεργοποίησαν την υπηρεσία της ∆ΙΑ.Σ. εντός του 2025. Ο αριθµός των χρηστών αυξήθηκε κατά 45% από τον Απρίλιο του 2024 και κατά 87,5% από την αρχή του 2025. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 22,8 εκατοµµύρια και η αξία τους τα 1,25 δισ. ευρώ (+111%).
  • Στο IRIS Commerce, από 1ης.1.25 ο αριθµός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 92,6%, ξεπερνώντας τα 3,5 εκατοµµύρια και η αξία τους ξεπέρασε τα 1,26 δισ. ευρώ (+39,2%).

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή