Το β’ τρίμηνο διαμορφώνεται ως ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρει σε έκθεσή της η UBS, η οποία ανέλυσε τα στοιχεία του τραπεζικού κλάδου από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον Μάιο 2025. Όπως ανέφερε και στον δείκτη καθαρών εσόδων από τόκους (NII tracker) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το β’ τρίμηνο δείχνει να είναι σταθερό, χωρίς να αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις, με τη θετική ώθηση από τις καταθέσεις και την ισορροπημένη εικόνα στα περιθώρια επιτοκίων.

Διαβάστε: Επιταχύνθηκε η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου το 2024: 1.000 νέοι εκατομμυριούχοι κάθε μέρα - Η θέση της Ελλάδας

Ομοίως και για τις ελληνικές τράπεζες, η UBS αναμένει άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο, υποστηριζόμενο από τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη εταιρικού δανεισμού (+14,1% σε ετήσια βάση), ενώ η συνολική πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται στο 6,8% ετησίως – το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στο 1,7%). Τέλος, η UBS βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες περιθώρια αναβάθμισης των επιχειρησιακών πλάνων για το 2025 με βάση αυτές τις ισχυρές πιστωτικές τάσεις.

Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σημαντικό πλεονέκτημα σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους (NII), χάρη στη σταθερότητα του κόστους των καταθέσεων. Το κόστος καταθέσεων παρέμεινε χαμηλό τον Μάιο, στο 0,38%, ενώ το επιτόκιο δανείων διαμορφώθηκε στο 4,95%. Η διαφορά (spread) παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενισχύοντας τη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών. Η σταθερότητα του μείγματος καταθέσεων – με τις καταθέσεις όψεως να αντιπροσωπεύουν το 75,3% του συνόλου – συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή τη δυναμική.

Παρά τη σημαντική άνοδο των μετοχών των τραπεζών φέτος, οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη για το 2026 (P/E FY26E) κυμαίνεται μεταξύ 7,2x και 7,8x, έναντι 8,5x για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ο εκτιμώμενος δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) διατηρείται σε διψήφια ποσοστά για όλες τις συστημικές τράπεζες. Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμπίεσης του κινδύνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανοδικές αναθεωρήσεις των τιμών-στόχων, όπως ήδη παρατηρήθηκε στην περίπτωση της Alpha Bank, σχολιάζει η UBS.