Aποστολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως αυτό ρητά καταγράφεται και στη σύστασή της, είναι ο προσδιορισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημοσίων εσόδων, που άπτονται του πεδίου των αρμοδιοτήτων της. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων και των κριτηρίων λήψης των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και o έλεγχος τήρησης των όρων λήψης τους ουδέποτε βρίσκονταν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της, η ΑΑΔΕ λαμβάνει ετησίως αρχείο με το σύνολο των επιδοτήσεων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι αντίστοιχοι κωδικοί των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος. Συνεπώς, υποχρεώνει τους δικαιούχους των επιδοτήσεων να συμπεριλάβουν τα προβλεπόμενα κονδύλια στα ποσά που προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση, οι διασταυρώσεις που κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν αποκλειστικά φορολογικό αντικείμενο και βασίζονται σε στοιχεία που λαμβάνει και από άλλους φορείς του Δημοσίου -στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ΟΠΕΚΕΠΕ-, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα μέχρις ενημέρωσης της ΑΑΔΕ περί του αντιθέτου, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς και Αρχές.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ έχει αναπτύξει διαχρονικά τις διαλειτουργικότητες εκείνες που της έχουν ζητηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε ο τελευταίος να πραγματοποιεί τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που έχει στον σχεδιασμό του. Για τον σκοπό αυτόν αποστέλλει και όποια φορολογικά στοιχεία τής ζητούνται. Ειδικότερα, έχουν αναπτυχθεί διαλειτουργικότητες μέσω των οποίων χορηγούνται στοιχεία:

  • Φορολογικού Μητρώου για την ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων που υποβάλλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
  • Εισοδηματικά στοιχεία, στις περιπτώσεις που το ύψος του εισοδήματος αποτελεί κριτήριο της ενίσχυσης.
  • Στοιχεία συμβάσεων με επαγγελματίες γεωπόνους, στις περιπτώσεις που αυτές είναι προϋπόθεση της ενίσχυσης.
  • Στοιχεία αγροτεμαχίων φορολογουμένου (για ιδιόκτητα αγροτεμάχια).
  • Επιβεβαίωση ΑΤΑΚ που αφορά αγροτεμάχιο στην περιουσιακή κατάσταση φορολογουμένου (για μισθωμένα αγροτεμάχια).
  • Στοιχεία αγροτεμαχίου με βάση τον ΑΤΑΚ και τον λήπτη της ενίσχυσης.

Επιπλέον, με σκοπό να ενισχύσει το ψηφιακό της οπλοστάσιο, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, έχει αναπτύξει ψηφιακά εργαλεία για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων, όπως το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Επιπλέον, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε μέσω του ελεγκτικού μηχανισμού, κατά τα φορολογικά έτη 2019 έως 2025, δράσεις και ελέγχους σε περισσότερες από 45.000 περιπτώσεις αγροτικών επιχειρήσεων, με τα αποτελέσματα να είναι τα ακόλουθα:

1. Φορολογικοί έλεγχοι σε αγρότες 2019-2025

agrotes-elegxoi-14-7-2025


2. Μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι

Κατά το 2024 διενεργήθηκαν 885 έλεγχοι σε αγρότες (καλλιέργειες πολυετείς και μη, ζωική παραγωγή) με μέση παραβατικότητα 38,35%.

3. Δράσεις για συμμόρφωση φορολογουμένων ως προς την έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας

Αντικείμενο της ανωτέρω δράσης ήταν ο εντοπισμός φορολογουμένων που εισέπραξαν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ξεπερνούν το ποσό των 5.000 ευρώ και δεν είχαν υπαχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

agrotes-elegxoi-14-7-2025_2_


4. Λοιπές δράσεις - έρευνες

i. Εντοπισμός και εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για κύκλωμα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία, το οποίο έχει προεκτάσεις σε Φθιώτιδα και Θεσσαλονίκη. Από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέκυψε έκδοση 1.192 εικονικών φορολογικών στοιχείων με αποκρυβείσα ύλη περίπου 7,8 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενα διαφυγόντα έσοδα 3 εκατ. ευρώ. Η έρευνα για το ανωτέρω κύκλωμα συνεχίζεται εντός του 2021 και από τις έως σήμερα ενδείξεις το ύψος των συνολικών εικονικών συναλλαγών φαίνεται να ξεπερνά τα 15,5 εκατ. ευρώ.

ii. Σε ατομική επιχείρηση εμπορίας αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών στην Ανατολική Πελοπόννησο, κατά τις χρήσεις 2015-2018, διαπιστώθηκε η λήψη 66 εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 785.000 ευρώ, καθώς και η μη έκδοση πλήθους φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας ύψους 283.000 ευρώ.

iii. Αγρότης στην Πέλλα κατά τα έτη 2016-2017 απέκρυψε εισοδήματα, τα οποία ανήλθαν σε 0,3 εκατ. ευρώ. Τα ως άνω εντοπίσθηκαν έπειτα από άνοιγμα και επεξεργασία δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών.

iv. Οι φορολογικοί και τελωνειακοί ελεγκτές, μαζί και με άλλους φορείς, συμμετέχουν κάθε έτος σε επιχείρηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής και διακίνησης αμνοεριφίων, με στόχο την αποτροπή του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων αμνοεριφίων.

v. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλοιός», σε 53 σημεία στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, βρέθηκαν: επιχείρηση να μην έχει τίτλους κτήσης για την κατοχή 16 φορτίων ροδακίνων, συνολικού βάρους 525 τόνων, 20 παραγωγοί να διακινούν ροδάκινα χωρίς τιμολόγια, συνολικού βάρους 110 τόνων, επιχείρηση να έχει εκδώσει ανακριβώς 5 τιμολόγια, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη €1.400 (48ωρο λουκέτο), επιχείρηση να έχει σωρεία παραβάσεων μη υποβολής ή ανακριβούς υποβολής δηλώσεων, ανακεφαλαιωτικών πινάκων και δηλώσεων μεταβολών.

agrotes-elegxoi-14-7-2025_3_

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά