Το εργαλείο κρίσης ύψους 400 δισ. ευρώ (463 δισ. δολαρίων) που πρότεινε η Κομισιόν την Τετάρτη (16/7) θα χρηματοδοτηθεί με κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Το νέο δημοσιονομικό εργαλείο, το οποίο αφορά την περίοδο 2028–2034, σχεδιάζεται να προσφέρει άμεσα διαθέσιμα δάνεια στα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να αντιδρούν ταχύτερα σε αιφνίδιες κρίσεις και εξωτερικά σοκ.

Στόχος του ταμείου είναι να ενισχύσει την ευελιξία και την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πανδημίες τύπου Covid-19 ή ενεργειακές κρίσεις, οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επιβαρυντικές για την οικονομία των τελευταίων ετών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις κυβερνήσεις ότι θα προχωρήσει σε δανεισμό για λογαριασμό των κρατών μελών, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι πόροι. Όμως το σχέδιο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από αρκετές χώρες, κυρίως από τον Βορρά, που εκφράζουν αντίθεση στις κοινές χρηματοδοτικές δεσμεύσεις, φοβούμενες ότι καλούνται να καλύψουν δημοσιονομικές αδυναμίες άλλων κρατών.

Σε μια πρώτη συζήτηση με τους απεσταλμένους της ΕΕ το βράδυ της Τετάρτης, η Κομισιόν παραδέχθηκε ότι ο νέος μηχανισμός θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτός από ορισμένα κράτη μέλη. Τόνισαν ότι το εργαλείο θα διανέμει χρήματα χρησιμοποιώντας δάνεια και όχι επιχορηγήσεις.

Ο Wopke Hoekstra, Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, δήλωσε στο Bloomberg σήμερα Πέμπτη (17/7) ότι ο μηχανισμός θα χρηματοδοτηθεί με τη χρήση κοινού δανεισμού, αλλά θα υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους, μεταξύ άλλων μέσω της ομοφωνίας μεταξύ των 27 κρατών μελών του μπλοκ πριν υπογραφεί οποιαδήποτε δαπάνη με τη χρήση του εργαλείου.

Η απόδοση του 10ετούς χρέους της ΕΕ έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους και κυμαίνεται γύρω στο 3,17%, αλλά παραμένει κάτω από το μέγιστο που σημειώθηκε στις αρχές Μαρτίου, μετά τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών.

Ο προϋπολογισμός που θα υποβληθεί την Τετάρτη αποτελεί την έναρξη μιας επίπονης διαδικασίας, στην οποία θα λάβουν μέρος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δώσουν την ομόφωνη υποστήριξή τους. Ο προϋπολογισμός πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2027.


Φον ντερ Λάιεν: "Ο μηχανισμός των 400 δισ. ευρώ θα δώσει στην ΕΕ μια 'συντομότερη διαδρομή' σε περιόδους κρίσης"

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο μηχανισμός των 400 δισ. ευρώ θα δώσει στην ΕΕ μια «συντομότερη διαδρομή» σε περιόδους κρίσης. Η πανδημία του κοροναϊού αποτέλεσε τομή στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ με τις χώρες να υπογράφουν έναν μηχανισμό ανάκαμψης ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ, ο οποίος χρηματοδοτείται με τη χρήση κοινού χρέους. Όμως για πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, αυτό ήταν μια εφάπαξ ενέργεια.

«Η κρίση δεν είναι πλέον η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας», δήλωσε.