Οργιάζει ο ξένος Τύπος σήμερα με δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού κάνοντας ανοιχτά πια λόγο για πτώχευση. 

Για τελεσίγραφο από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, με την συνταγή της Κύπρου, κάνει λόγο η Financial Times, ενώ τα «χτυπήματα» συνεχίζονται με δημοσίευμα του Bloomberg, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της πτώχευσης.
Κατά το Bloomberg, το σημάδι κινδύνου θα το εκπέμψουν οι τράπεζες από τη στιγμή που σώνεται η ασφάλεια που έχουν για να μείνουν ζωντανές.

Καθώς οι καταθέσεις αποχωρούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Ελλάδα αναγκάζεται να ζητάει περισσότερα χρήματα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για να διατηρηθεί το σύστημα εν ζωή. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναφέρουν πως απομένουν τρεις εβδομάδες μέχρι του σημείου που οι τράπεζες θα έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο ζωής.

Οι αναλυτές της JP Morgan, Μάλκολμ Μπαρ και Ντέιβιντ ΜακΚι, αναφέρουν: «Το σημείο κρίσης είναι πιθανά κοντά. Με δεδομένες τις πιέσεις της κεντρικής κυβέρνησης προς το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, όλα συγκλίνουν πως αυτό το σημείο θα εμφανιστεί στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου».

Κατά το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα, ο οποίος με τη σειρά του εμμένει να μην θέτει σε κίνδυνο οποιοδήποτε από τα βασικά αιτήματά του. Τη στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολο, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να ανεβάσει το ποσοστό «κουρέματος» προς τις τράπεζες. Κάτι τέτοιο να μεγεθύνει περαιτέρω το χάσμα ρευστότητας, καθώς θα επιταχύνει την εκροή καταθέσεων και να αναγκάσει τον Τσίπρα να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόθεση να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία. Πάντως, για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου δεν θέλησαν να τοποθετηθούν ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε κι εκείνη της ΕΚΤ.

Το φινάλε

Βέβαια, την προηγούμενη εβδομάδα το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Υβ Μερχ, είχε τονίζει πως: «Είμαστε κοντά στο φινάλε. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ». Τα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η άποψή του δεν απέχει από την πραγματικότητα: μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει 80 δισεκατομμύρια μέσω του ELA, ενώ σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει το θέμα, η γραμμή ζωής τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα φτάσουν μέχρι τον Ιούνιο, με την ΕΚΤ να ανεβάζει τη βοήθεια περίπου κατά 2 δισεκατομμύρια κάθε εβδομάδα.

Η κρίσιμη στιγμή

Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει, όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το κούρεμα των ελληνικών εξασφαλίσεων, σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια πλήρη διακοπή των συνομιλιών ή αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει μια δόση, αναφέρει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος για να προσφέρει πως ακόμη και η συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου, θα μπορούσε από μόνη της να επιταχύνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Το αυξημένο κούρεμα θα μειώσει το όριο του ELA σε περίπου 88 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα δώσει ζωή στις ελληνικές τράπεζες μόνο για τέσσερις εβδομάδες. Τα περιθώρια θα στενέψουν αρκετά και τότε η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε ελέγχους κεφαλαίων για να αποκρούσει τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ.

Τα εργαλεία της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κούτρα της In Touch Capital Markets, με έδρα το Λονδίνο, «από την μεγάλη κρίση του 2008, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία για τον έλεγχο της ροής του χρήματος και των τραπεζών. Έτσι, η κρίση στην Ελλάδα, είναι πιθανό, να επιλυθεί μέσω αυτών των εργαλείων και με όχι με τα αντίστοιχα πολιτικά». Η επόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA είναι προγραμματισμένη να παρθεί στις 20 Μαΐου και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να αποφασίσει να προχωρήσει σε ακραία μέτρα προς την Ελλάδα.

Περιουσιακά στοιχεία

Μια άλλη πηγή αναφέρει πως οι δανειστές εργάζονται με την Τράπεζα της Ελλάδας πάνω σε ένα πλάνο που θα έχει πρόσθετες εγγυήσεις με λοιπά περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτά θα είναι κρατικές εγγυήσεις που θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΚΤ. Ειδικά αν το αδιέξοδο στις συζητήσεις παραμείνει. Ο κ. Κούτρας καταλήγει επ' αυτού: «Όπως είχε γράψει και ο Χέμινγουεϊ, υπάρχουν δύο τρόποι για να πτωχεύσει κανείς: σταδιακά και στη συνέχεια ξαφνικά».