Τα υψηλά και αποκλίνοντα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ευρωστία της, προειδοποίησαν κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομολόγοι σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το Σαββατοκύριακο, μεταδίδει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Στο συνέδριο της ΕΚΤ, που πραγματοποιήθηκε στη Σίντρα της Πορτογαλίας, συμμετείχαν κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομολόγοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία για να εξετάσουν τα βασικά αίτια της υψηλής ανεργίας και του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες επέμειναν ιδιαίτερα σε μία οικονομική έννοια, γνωστή ως «υστέρηση» ("hysteresis"), που δείχνει ότι η μείωση του (δυνητικού) ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης οδηγεί σε αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, ωστόσο, έγκειται εν μέρει στη δημοσιονομική πολιτική και όχι στους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι δεν καθορίζουν τις πολιτικές για την αγορά εργασίας και τις άλλες οικονομικές πολιτικές.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έστειλε, πάντως, το μήνυμα ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι για να μην τονισθεί το θέμα αυτό, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη των 19 κρατών - μελών, όπου οι χώρες διαμορφώνουν τις δικές τους οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, ενώ έχουν κοινό νόμισμα και ενιαία νομισματική πολιτική.

«Σε μία νομισματική ένωση, δεν υπάρχει η δυνατότητα μεγάλων και αυξανόμενων διαρθρωτικών αποκλίσεων μεταξύ των χωρών. Αυτές τείνουν να γίνονται εκρηκτικές και συνεπώς πρόκειται να απειλήσουν την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης», τόνισε ο Ντράγκι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι με τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης να είναι κάτω από 1% στην Ευρωζώνη, υπάρχει ο κίνδυνος η διαρθρωτική ανεργία να παραμένει πάνω από το 10%. Ο Ντράγκι, προσθέτει το Bloomberg, επανέλαβε ότι μπορεί να υποστηριχθεί το επιχείρημα για δημοσιονομικές πολιτικές που θα στηρίζουν την ανάπτυξη, τονίζοντας τους κινδύνους από τη διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν.

«Η ανεργία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, δεν είναι μόνο αφόρητα υψηλή. Είναι, επίσης, αφόρητα διαφορετική μεταξύ των χωρών που ανήκουν σε μία οικονομική και νομισματική ένωση», σημείωσαν σε μελέτη τους ο Tito Boeri, καθηγητής του πανεπιστημίου Bocconi και ο Juan Jimenco από την Τράπεζα Ισπανίας.

Οι ομιλητές στο συνέδριο συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι χρειάζεται περισσότερη δράση όσον αφορά την ευελιξία των αγορών εργασίας και προϊόντων, ώστε να μεταδοθεί η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να υπάρξει νέα οικονομική δραστηριότητα.

Ένα άλλο μήνυμα από το συνέδριο ήταν, ότι ενώ η ΕΚΤ έχει ως στόχο έναν πληθωρισμό λίγο χαμηλότερο από το 2% - αντίθετα με την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) που επιδιώκει και τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης - η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το ποσοστό ανεργίας, εν μέρει για να αποφύγουν ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια και οι άλλες χαλαρές πολιτικές θα οδηγήσουν απλώς σε υψηλότερες τιμές των περιουσιακών στοιχείων εις βάρος των αποταμιευτών, με παράλληλη διεύρυνση των ανισοτήτων.