Η δύσκολη μάχη του Τσακαλώτου στο Brussels Group
Για το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν
Το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 αποτελούν τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group).
Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι ο ίδιος ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επικουρεί από την Τετάρτη στις τεχνικές συζητήσεις τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη, ειδικά σε ζητήματα που απαιτείται πολιτική απόφαση.
Σήμερα θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και πολλά στελέχη υπουργείων, ώστε η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή να λειτουργήσει σε πλήρη σύνθεση. Δεν αποκλείεται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα να βρεθούν στις Βρυξέλλες και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, κάτι όμως που θα αποφασισθεί από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων.
Ήδη από την Τετάρτη ο κ. Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, έχουν με τους Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) αναλυτικές συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού.
Τα δύο αυτά θέματα είναι κομβικά στις διαπραγματεύσεις, καθώς επηρεάζουν το ύψος του δημοσιονομικού κενού και ως εκ τούτου το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Αντιστοίχως από το μέγεθος των πλεονασμάτων της επομένης πενταετίας θα εξαρτηθεί και το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και ως εκ τούτου της πρόσθετης χρηματοδοτικής στήριξης (ή ελάφρυνσης χρέους) που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα.
Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είπε πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν εστιάζουν μόνον στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αλλά και στους όρους που θα συνοδεύουν την συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Ιουλίου.