Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μειώσει τις μεταξύ τους διαφορές ως προς τι πρέπει να πετύχει η Αθήνα για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην τελευταία δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα από την πενταμερή του Βερολίνου.

Οι πληροφορίες έρχονται από το ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος γράφει ότι οι πέντε συνδαιτυμόνες έδωσαν, πλέον, τη σκυτάλη στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα και θα είναι η βάση για μια πολιτική συμφωνία – με την ελπίδα ότι αυτή θα καταγραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τι ακριβώς συζητήθηκε στο Βερολίνο, οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κομισιόν εξακολουθούν να υφίστανται και έχουν να κάνουν με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα και το οποίο πρέπει να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα γράφει ο Σπίγκελ, παραμένει σκεπτικό και εξακολουθεί να ζητάει εγγυήσεις ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια των Ευρωπαίων πιστωτών- εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

«Υπήρχε, τουλάχιστον, μια συμφωνία στα κείμενα, αλλά και οι σκέψεις τους απέχουν», είπε με νόημα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.