Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας.

Η χώρα μας παρά τη βελτίωση, παραμένει στην τελευταία θέση από τις χώρες τις ευρωζώνης. Κανείς από το πολιτικό σύστημα δεν ασχολήθηκε από τα ευρήματα αυτής της έκθεσης. Ψιλά γράμματα θα πει κανείς. Μόνο που η Ελλάδα για να δημιουργήσει πλούτο θα πρέπει να παράγει και να εξάγει. Όταν μόνο εισάγει δεν μπορεί να έχει και μέλλον. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν αυτή η πραγματικότητα δεν ανατραπεί, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερο μέλλον.

Από το '81 και μετά, η Βουλή των Ελλήνων και οι εκάστοτε κυβερνήσεις φέρνουν και ψηφίζουν νόμους που μειώνουν δραστικά την ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας παραγωγής.

Αποτέλεσμα η αντικατάσταση της εγχώριας παραγωγής από εισαγόμενα προϊόντα. Σε ένα τέτοιο αρνητικό περιβάλλον δεν είναι τυχαίο ότι χρόνια έχουμε να δούμε νέες μεγάλες ξένες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα για να παράγουν, να εξάγουν, να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι δε, παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είτε κλείνουν, είτε φεύγουν σε άλλες πιο ανταγωνιστικές χώρες. Και όσες έχουν απομείνει δεν αρκούν από μόνες τους για να αλλάξουν τα δεδομένα του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης.

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί συνεπώς ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής από αυτό που μας επιβλήθηκε με τα διαδοχικά μνημόνια. Απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας μας.

Κύρια στοιχεία της νέας πολιτικής θα πρέπει να είναι:

Άνοιγμα των μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών δομών στις αγορές για να μπει τέλος στο καθεστώς των υψηλών τιμών, της χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων και χαμηλής απασχόλησης.

Ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δημιουργία ενός φιλικού θεσμικού περιβάλλοντος για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Δημόσια Διοίκηση με στοχοθεσία, κίνητρα, αξιολόγηση και λογοδοσία.

Διασύνδεση εκπαίδευσης με επιχειρήσεις.

Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Νομικό πλαίσιο σταθερό και απλό και όχι αντικρουόμενο και συνεχώς μεταβαλλόμενο.

Επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.

Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Εθνική στρατηγική για την ενέργεια και μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες.

Εκσυγχρονισμός των απαρχαιωμένων λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.

Αξιοποίηση του κρυμμένου θησαυρού της Αθήνας που είναι το παραλιακό μέτωπο κατά το πρότυπο της Βαρκελώνης.

Αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Πακέτου Γιούνγκερ για την χρηματοδότηση νέων εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία.

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει μοντέλο ανάπτυξης

Πρέπει να κάνουμε όλα εκείνα που απαιτούνται για να φέρουμε επενδύσεις και εισόδημα στην χώρα μας και όχι να βάζουμε φόρους παντού. Τώρα που τελειώνει ο μύθος περί ικανών ή μη διαπραγματευτών με τους δανειστές μας είναι ώρα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Αλλαγών και Μεταρρυθμίσεων για να προσελκύσουμε επενδύσεις που παράγουν, εξάγουν, δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία μας. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος.