Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, δημοσιεύει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο blog του Ταμείου (IMFdirect) και αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προσφέρουν στην Ελλάδα «επαρκή ελάφρυνση» του δημόσιου χρέους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, και ταυτόχρονα να δώσουν «σημαντική επιπρόσθετη χρηματοδότηση» για τις ανάγκες της χώρας.

Φυσικά, τονίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει παράλληλα και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Υπεραμυνόμενος των θέσεων του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις και αλλαγές στον ΦΠΑ, υπογραμμίζει πως οι χαμηλότεροι στόχοι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν διαφορετικά. Ειδικά για τις συντάξεις – που αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Αθήνα – τονίζει πως η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα αναλογεί στο 16% του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα οι κρατικές επιδοτήσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία αγγίζουν το 10% του ΑΕΠ.

«Πιστεύουμε πως χρειάζεται η μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ (από το 16%) και ότι μπορεί να γίνει ενώ θα προστατεύονται οι φτωχότεροι συνταξιούχοι», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. Προσθέτει πως το Ταμείο παραμένει «ανοιχτό» σε «εναλλακτικούς τρόπους σχεδιασμού» των αλλαγών σε ΦΠΑ και συνταξιοδοτικό σύστημα, όμως καθιστά σαφές πως εν τέλει πρέπει να «βγαίνει» το απαιτούμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Μπλανσάρ παραδέχεται πως υπό τις παρούσες συνθήκες τόσο οι εταίροι όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν «δύσκολες αποφάσεις και δύσκολες δεσμεύσεις», σχολιάζοντας κατ’ επανάληψη πως η μείωση των στόχων για το πρωτογενές αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους επιβαρύνουν σημαντικά τους Ευρωπαίους.

«Ελπίζουμε πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί γύρω από αυτές τις γραμμές», καταλήγει.