Με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται στα τεχνικά κλιμάκια και τους εταίρους να ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, είναι πολύ πιθανό ο τελικός λογαριασμός να ανέβει και άλλο.

Σε αναμονή της τελικής συμφωνίας, η κυβέρνηση κάθεται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί τα 8 δις ευρώ της ελληνικής πρότασης μπορεί να είναι το καλό και αισιόδοξο σενάριο και δεύτερον γιατί τα μέτρα είναι οριζόντιου χαρακτήρα και πολύ δύσκολα πολιτικά διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση και τους Υπουργούς.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η εξειδίκευση των μέτρων με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση του ΦΠΑ από το 16,5 % στο 23% στα εμπορικά νησιά του Αιγαίου,  από το 6,5% στο 13% στα ξενοδοχεία. Επίσης αυξήσεις έρχονται λόγω του ΦΠΑ σε εστιατόρια, ταξί, αεροπορικά εισιτήρια κλπ. 

Παράλληλα οι ελληνικές προτάσεις οδηγούν σε μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών  των συνταξιούχων, αλλά και μείωση στο καθαρό εισόδημα των μισθωτών μέσω της αύξησης κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών και από 3% σε 3,5% των εισφορών των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση αρχίζουν με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, καθώς πιστοί στην πάγια τακτική τους οι εταίροι και δανειστές ζητούν πρώτα να περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και μετά θα ανοίξει η χρηματοδότηση για την χώρα.