Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αδιόρθωτος φαίνεται ότι παραμένει ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, συνεχίζοντας τις πολιτικάντικες πρακτικές βολέματος «ημετέρων» ακόμη και τώρα, σχεδόν έναν μήνα πριν παραδώσει τη δημαρχία του Πειραιά στον Γιάννη Μώραλη, που επικράτησε του πρώτου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Το άγχος του να ικανοποιήσει τα αιτήματα δικών του ανθρώπων και να τους ανταποδώσει τη στήριξή τους κατά τον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα τον οδήγησε άλλη μία φορά σε συμπεριφορές που προσβάλλουν τη θέση στην οποία τον εξέλεξαν πριν από τέσσερα χρόνια οι δημότες του Μεγάλου Λιμανιού και προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Οπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο κ. Μιχαλολιάκος λίγες ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών προχώρησε σε διορισμούς τριών προσώπων που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνδέονται μαζί του. Πρόκειται για τους κ.κ. Κώστα Μητσόπουλο, Χρήστο Λύρη και Ελευθερία Ανδριανοπούλου-Δασκαλάκη, οι οποίοι προσελήφθησαν ως ειδικοί σύμβουλοι στον Δήμο Πειραιά με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, δηλαδή μέχρι τη λήξη της θητείας του, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Με δυο λέξεις μπορεί να χαρακτηριστεί η εξέλιξη αυτή: προσωπικά ρουσφέτια του κ. Μιχαλολιάκου, που ικανοποιήθηκαν μάλιστα σε μια περίοδο που κάθε δήμαρχος είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, δεδομένου ότι το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των εκλογών και της παράδοσης της θέσης του φροντίζει να παραδίδει τη διοίκηση στον επόμενο χωρίς γκρίζα σημεία», αναφέρει άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο συνεργάτης του Κατσαφάδου

Για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στο Μεγάλο Λιμάνι, είναι γνωστό ότι και τα τρία πρόσωπα συμμετέχουν στον στενό πυρήνα του «γαλάζιου» πολιτικού. Ο κ. Κώστας Μητσόπουλος, που διορίστηκε επιστημονικός συνεργάτης του σε θέματα βελτίωσης υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, όχι μόνο συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της προεκλογικής καμπάνιας του, αλλά και αποτελεί τα τελευταία χρόνια ίσως τον πιο στενό συνεργάτη του βουλευτή της Ν.Δ. Α’ Πειραιά Κώστα Κατσαφάδου, συζύγου της κόρης του κ. Μιχαλολιάκου, Νόρας. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, εξάλλου, είναι γνωστό ότι θεωρείται ο άνθρωπος που αναλαμβάνει ειδικές αποστολές του γραφείου του κ. Κατσαφάδου, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι αυτός που προωθεί και τα ρουσφέτια του ίδιου πολιτικού γραφείου. Ο νεαρός απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά, μάλιστα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ, όπου παραμένει μέχρι σήμερα, είχε αναλάβει και την κινητοποίηση των μελών της «γαλάζιας» Νεολαίας υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μιχαλολιάκου.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Αντίστοιχη περίπτωση θεωρείται και ο κ. Χρήστος Λύρης, ο οποίος προσελήφθη ως ειδικός συνεργάτης με ειδίκευση στα νομικά θέματα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να «μέτρησε» τόσο η εμπειρία του ως δικηγόρου, όσο το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Μιχαλολιάκου, με τον οποίο όμως συνδέεται και με οικογενειακή, συγγενική σχέση. Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Μας ενώνει ο Πειραιάς» ήταν και η κ. Ελευθερία Ανδριανοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία υπέγραψε ειδική σύμβαση εργασίας μέχρι το τέλος της παρούσας δημαρχιακής θητείας ως ειδική σύμβουλος σε θέματα προώθησης διεθνών σχέσεων και συνεργασιών.

Σημειώνεται ότι η τελευταία, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, υπήρξε επιστημονική συνεργάτις στο βουλευτικό γραφείο του κ. Μιχαλολιάκου, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας είχε ασχοληθεί ξανά με τις δημόσιες και διεθνείς σχέσεις του Δήμου Πειραιά. Παράλληλα, είναι κοινό μυστικό στον Πειραιά ότι η οικογενειακή επιχείρησή της έχει ανοικτούς οικονομικούς λογαριασμούς με τον δήμο, γεγονός που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες ο κ. Μιχαλολιάκος φρόντισε να εκμεταλλευθεί πολιτικά, προκειμένου να εξασφαλίσει προεκλογικά τη στήριξη της οικογένειάς της.

Οπως είναι φυσικό, το «βόλεμα» τριών «ημετέρων» στον Δήμο Πειραιά έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του, με αρκετούς -μεταξύ των οποίων και πολλοί παλιοί υποστηρικτές του κ. Μιχαλολιάκου- να κάνουν λόγο για νεποτισμό, που -καθώς λέγεται- ενίσχυσε τη «φθορά» του απερχόμενου δημάρχου, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με συντριπτική διαφορά στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. «Δυστυχώς, ήταν ο χειρότερος επίλογος της δημαρχιακής του θητείας, που δεν θα τον βοηθήσει σε ενδεχόμενες μελλοντικές πολιτικές δραστηριότητές του», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα πολιτικά παρασκήνια του Μεγάλου Λιμανιού.

Οταν η κόρη του, Νόρα, αποφάσιζε αντ’ αυτού



Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που ο Μανιάτης πολιτικός επιδεικνύει ευαισθησία σε θέματα αποκατάστασης δικών του «παιδιών». Τα τελευταία χρόνια είναι «κρυφό μυστικό» στον Πειραιά πως βαρύνουσα σημασία στον δήμο, μετά τον δικό του, δεν είχε τόσο ο λόγος του γενικού γραμματέα, ούτε των αντιδημάρχων, όσο της κόρης του, Νόρας Μιχαλολιάκου. Οπως ψιθυρίζεται στην πόλη, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο δημαρχιακό αξίωμα, η μετέπειτα σύζυγος του κ. Κατσαφάδου ανέλαβε δράση στους υψηλούς ορόφους του δημαρχιακού μεγάρου της Πλατείας Κοραή και όλες οι σημαντικές αποφάσεις περνούσαν από τον έλεγχό της. «Αποτελούσε το πιο ισχυρό πρόσωπο του δημαρχείου, που λάμβανε αρκετές φορές και αποφάσεις αντ’ αυτού, προκαλώντας βέβαια πολλά σχόλια και συζητήσεις, κάτι όμως το οποίο δεν φαινόταν να την ενοχλεί», αναφέρουν άνθρωποι που την έζησαν από κοντά.