Politico: Ο... άδειος κουμπαράς των δανειστών και το σαφάρι για τα 86 δισ.
<p>Το περιοδικό σε δημοσίευμά του καταγράφει τα οικονομικά δεδομένα των Θεσμών</p>
Σκιά στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα φαίνεται ότι ρίχνει ο… άδειος κουμπαράς των δανειστών. Σύμφωνα με όσα καταγράφει το Politico, οι δανειστές δεν μπορούν να βρουν τα 86 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν στην Ελλάδα.
Είναι, ήδη, σαφές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Politico, πως το συνολικό πακέτο προς τη χώρα μας έχει πολλές τρύπες τις οποίες οι δανειστές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κλείσουν.
Κατά το περιοδικό το θέμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό και άρχεται από την επιμονή του ΔΝΤ να μην θέλει να μετέχει στο τρίτο πακέτο στήριξης όσο δεν πέφτει στο τραπέζι η πρόταση για διαγραφή χρέους. Οι Ευρωπαίοι, από τη μεριά τους, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν δίχως την αρωγή του Ταμείου, ταυτόχρονα όμως, κυρίως η Γερμανία, αρνούνται να συζητήσουν οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους εντός της Ευρωζώνης. Η Μέρκελ, σε πρόσφατη συνέντευξή της, μετέθεσε το θέμα του χρέους μετά το πρώτο επιτυχημένο review του ελληνικού προγράμματος.
Ο ρόλος του ΔΝΤ
Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να βρει τις ιδέες που θα κάνουν το πρόγραμμα να δουλέψει από οικονομικής άποψης. Πάντως, αν περιμένει πως το ΔΝΤ θα αλλάξει γνώμη, μάλλον ποντάρει λάθος: η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να δανείσει άλλα χρήματα, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει ότι το χρέος της Ελλάδα θα καταστεί βιώσιμο. Το πρόβλημα γυρίζει γύρω από την ουρά του. Κι αυτό διότι για τη Γερμανία προαπαιτούμενο για να μετέχει στο τρίτο πρόγραμμα είναι η παρουσία του ΔΝΤ σε αυτό, όπως συνέβη το 2010 κατόπιν έντονης απαίτησης της Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, πέραν των χρημάτων, θεωρεί πως η τεχνοκρατική δομή του Ταμείου μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο των προγραμμάτων και να τους προσδώσει την απαραίτητη αξιοπιστίας.
Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: πού και πώς θα βρεθούν τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν τάξει οι δανειστές στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 50 δισεκατομμύρια που θα δώσει ο ESM και τα οποία έχει επιβεβαιώσει επισήμως ο Κλάους Ρένγκλινγκ. Τα μισά από αυτά θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στη συνέχεια, θα ερχόταν το ΔΝΤ και θα προσέφερε άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο που τώρα δεν θα το κάνει, όπως στα προηγούμενα δύο προγράμματα, αν δεν λάβει διαβεβαιώσεις για τη διαγραφή χρέους. Ακόμη κι έτσι, όμως, η αρνητική στάση του δεν θα αλλάξει εύκολα. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως από το δεύτερο πρόγραμμα υπολείπονται 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πλήρωσε χθες το Ταμείο, άρα ομαλοποιήθηκε η σχέση των δύο μερών.