Στίγκλιτς: Η Ελλάδα δυστυχώς έχει να τα βάλει με την Τρόικα
<p>Ο νομπελίστας οικονομολόγος μιλάει για την «μάχη» που δίνει η χώρα για κοινωνική δικαιοσύνη</p>
«Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και μάχη για να εφαρμόζονται οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου, απέναντι σε κανόνες που θα διευρύνουν τις αδικίες» επεσήμανε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, στην ομιλία του, κατά την έναρξη του 16ου Συμποσίου της Σύμης που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στην Κέρκυρα, όπου είναι επίτιμος καλεσμένος.
Όπως πρόσθεσε «σήμερα, το πεδίο μάχης, το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα. Δυστυχώς, το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και αλλού».
«Δυστυχώς, εσείς οι Έλληνες έχετε να κάνετε με την τρόικα. Και η τρόικα έχει σχεδιάσει το τρίτο μνημόνιο ώστε να αυξάνει την ανισότητα και να στρέφεται κατά των φτωχών», τόνισε ο κ. Στίγκλιτς και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αυτή τη συμπεριφορά».
«Δίνουμε την ίδια μάχη και στις ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε πει τότε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία τους να πάρουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
«Ήταν η ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι τράπεζες δεν θα εμπλέκονται σε εκμετάλλευση, χειραγώγηση της αγοράς, καταχρηστικές πρακτικές στις πιστωτικές κάρτες, όλα αυτά τα οποία έκαναν μέχρι τότε. Αλλά ο κ. Ομπάμα είπε “όχι”. Πρέπει να σώσουμε τις tράπεζες να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και στο παρελθόν. Και μαντέψτε τι έχουμε δει τα πέντε χρόνια από τότε. Περισσότερη χειραγώγηση της αγοράς, περισσότερες καταχρηστικές πρακτικές. Κάθε μέρα ανοίγεις τους Financial Times ή κάθε άλλη εφημερίδα και διαβάζεις για ένα νέο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο» τόνισε ο κ. Στίγκλιτς .
Ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε επίσης, ότι αυτή την περίοδο, διεξάγεται μία μεγάλη μάχη αλλαγής των κανόνων που διέπουν την οικονομική πρακτική και την επικρατούσα οικονομική θεωρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ