Σε ασφυξία η αγορά - Σκληρή στάση από το ΔΝΤ
<p>-Πρόβλεψη για ύφεση μεταξύ 2-2,5% το 2015 από το ΙΟΒΕ -Κραυγή αγωνίας από τους εισαγωγείς -Για δύσκολες διαπραγματεύσεις προϊδεάζει το ΔΝΤ </p>
Μία ημέρα μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή και αινιγματική στάση του ΔΝΤ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι συνομιλίες γύρω από ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα προαναγέλλονται "δύσκολες" και θα απαιτούσαν, ως προϋπόθεση, μια "συγκεκριμένη" δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
"Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα "θα εξαρτηθεί" από την έκβαση των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.
Aνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα αύριο ή το Σάββατο, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική Κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 -86 δις.ευρω, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.
Οπως διευκρίνισε ο ίδιος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.
Σε ασφυξία η αγορά
"Σήμερα είμαι το... hors d'oeuvre, το κυρίως πιάτο είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της χθεσινής του τοποθέτησης στη Βουλή με όσους ξέρουν γαλλικά και κατάλαβαν τη σημειολογία του προγεύματος να απορούν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης "φλέρταρε" έντονα με το να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής της χθεσινής ημέρας ωστόσο μία ημέρα μετά τα άσχημα νέα για την οικονομία έκαναν την εμφάνισή τους και αυτή τη φορά πρόκειται σίγουρα για το πρόγευμα αφού οι οιωνοί μόνο καλοί δεν είναι για το κυρίως πιάτο.
Το κλείσιμο τραπεζών και η επιβολή των capital controls έχουν παραλύσει όλους τους τομείς της οικονομίας όπως αποδεικνύεται από την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στις τράπεζες, τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τα σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη περίοδο. Την ίδια ώρα ο εναλλακτικός δρόμος του εθνικού νομίσματος φαντάζει εφιαλτικός ύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Ernst & Young και συνέταξε μαζί με την Oxford Economics. Ταυτόχρονα το ΔΝΤ προϊδεάζει για δύσκολες διαπραγματεύσεις μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για ύφεση
Ύφεση μεταξύ 2-2,5% το 2015 αναμένει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Συγκεκριμένα, προβλέπει επανάκαμψη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015, από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, η δημοσίευση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ βρίσκει την ελληνική οικονομία βαρύτατα τραυματισμένη. Στα δύσκολα αναστρέψιμα αποτελέσματα των πρόσφατων γεγονότων περιλαμβάνονται η σταδιακή άρση περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, η ευρύτερη διάρρηξη εμπιστοσύνης καθώς και η μείωση εισοδημάτων – απασχόλησης με απότομη κάμψη επενδύσεων.
Κραυγή αγωνίας από τους εισαγωγείς
Περισσότερα από 9000 κοντέινερ βρίσκονται στα λιμάνια της ελληνικής επικράτειας: στην Θεσαλλονικη 2.500, στον Πειραά 5.500 βρίσκονται και εκατοντάδες στα του Βόλου, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και άλλων λιμανιών της χώρας
Αιτία τα capital controls που όχι μόνο δεν μπορο'υν να κάνουν εισαγωγές, αλλά πληρώνουν και υπέρογκα ποσά για την παραμονή και φύλαξη εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες των λιμανιών αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν στον εκτελωνισμό. Κάποια ενδεχομένως θα είναι ακατάλληλα όταν και εφόσον είναι εφικτό να εκτελωνιστούν.
Χάνονται εκατομύρια ευρω
Οι εισαγωγείς υπολογίζουν τη μέση αξία ενός εμπορευματοκιβωτίου στα 10.000 ευρώ, για το καθένα από τα οποία το κράτος εισπράττει άμεσα 3.000 ευρώ από φόρους και δασμούς. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3 εκατ. ευρώ για τα κοντέινερ που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένα στα λιμάνια της χώρας.
Μεταξύ άλλων έχουν αδρανοποιηθεί τρόφιμα και άλλα ευπαθή προϊόντα, που κινδυνεύουν άμεσα με καταστροφή.
Οι εισαγωγείς απευθύνουν έκκληση για χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και να επιτραπεί ως ένα ποσό η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως έχει γίνει για τα νοσήλια και για τις σπουδές.
Δραματική η εικόνα της Ελλάδας αν επέστρεφε στη Δραχμή
Καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα με δελτίο. Υποτίμηση του νέου νομίσματος 50%. Ανεργία στο 30% και πανικός λόγω των κλειστών τραπεζών για μεγάλο διάστημα. Με τον πιο δραματικό τόνο περιγράφει η νέα έρευνα της Ernst & Young που συνέταξε μαζί με την Oxford Economics, την εικόνα της Ελλάδας στην περίπτωση που η χώρα θα επέλεγε την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα, την Δραχμή.
Σύμφωνα με την έρευνα σε μία συντεταγμένη έξοδο της χώρας απ' το ευρώ θα είχαμε:
α) κλειστές τράπεζες για αρκετούς μήνες μέχρι να βγει το νέο νόμισμα.
β) υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 50%, και αυτό χωρίς να υπολογίζεται το ενδεχόμενο κερδοσκοπικών πιέσεων.
Επίσης με την έκδοση του νέου νομίσματος η υποχώρηση της εσωτερικής ζήτησης θα ήταν 25%.
Το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα έπεφτε 15 με 20% ενώ εάν λάβουμε υπόψη και τη ζημιά που έχει ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια θα χανόταν το 50% του ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.
Θα υπήρχε πληθωρισμός ενώ η ανεργία θα ήταν 30% τουλάχιστον.
Το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να ανακτήσει ποτέ τις αρχικές απώλειες. Η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, κυρίως όσων έχουν σταθερό χαμηλό εισόδημα, θα ήταν δραματική.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα έπεφτε στα 11.000 ευρώ σε σύγκριση με τα 17.000 ευρώ που ήταν το 2014.
Παράλληλα ούτε το πεδίο των διαπραγματεύσεων είναι τόσο ρόδινο και οι εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου.