«Έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του χρέους, θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσής του».
Την ανησυχία του για την τρέχουσα βιωσιμότητα του χρέους, εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσής του.

«Έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του χρέους, θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσής του» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». 

Ο κ. Ντράγκι αναφέρει ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μόνο εφόσον εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και στέλνει ένα προσωπικό μήνυμα «ελπίδας και αποφασιστικότητας», όπως λέει, προς τον ελληνικό λαό: «Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογραμμίζει πως τα απαιτούμενα ποσά θα απελευθερωθούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση, σε ό,τι αφορά στο χρηματοπιστωτικό τους κομμάτι.

Τόμσεν

Σε νέες του δηλώσεις από τη Λίμα του Περού, όπου πραγματοποιείται η Συνόδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε ότι το ελληνικό χρέος έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμο, σημειώνοντας πως έχει αυξηθεί άνω του 200% του ΑΕΠ, γι' αυτό και, όπως υπογράμμισε, είναι σχεδόν σίγουρο πως η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει με μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή.

Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί άνω του 200% του ΑΕΠ έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει με μεταρρυθμίσεις και προσαρμογή. Θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.