Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους οι οποίοι συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για την καταβολή έως και 15 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που διαθέτει, το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν χρήματα απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, σημειώνει το Wirtschaftswoche, επικαλούμενο πηγές που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση.

Αντί για τις αρχικά προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν κεφάλαια, δηλαδή τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως τη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

Με κάτι τέτοιο διαφωνούν πολλά κράτη μέλη, όμως στις Βρυξέλλες φαίνεται πιθανό ότι ο Ντράγκι θα μπορέσει να επιβάλει την άποψή του, καθώς το μέχρι τώρα συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί.
Η πρώτη επίσημη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα γίνει τον Νοέμβριο, «ο Δεκέμβριος ακούγεται πιο ρεαλιστικός», εκτίμησε το Eurogroup. Αν όμως οι ελληνικές τράπεζες λάβουν κεφάλαια μετά την πρώτη αξιολόγηση δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών φέτος, εξηγεί το Wirtschaftswoche.