Ανάγκες 14,4 δισ. ευρώ για τις τράπεζες "έδειξαν" τα stress tests
<p>Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση των ελληνικών τραπεζών</p>
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.
Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:
Από τη συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών προκύπτει συνολική υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου και 14,4 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του σεναρίου δυσμενών εξελίξεων.
Η υστέρηση κεφαλαίων περιλαμβάνει προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ύψους 9,2 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.
Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών.
Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ διενήργησε συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς) σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015 και το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ενεργούσης εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) –, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος που υπογράφηκε στις 19 Αυγούστου 2015.
Στο πλαίσιο της ως άνω αξιολόγησης διενεργήθηκε έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και μια μελλοντικής προοπτικής άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία περιελάμβανε ένα βασικό σενάριο και ένα σενάριο δυσμενών εξελίξεων, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ειδικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των επιμέρους τραπεζών στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού είχε ως αποτέλεσμα συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισεκ. ευρώ όσον αφορά τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχουσών τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2015. Επιπροσθέτως, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (non-performing exposure – NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισεκ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Πέραν των άμεσων προσαρμογών της τρέχουσας λογιστικής αξίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αντανακλάται επίσης στην προβολή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.
Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω αυξήσεων κεφαλαίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές διαταραχές.
Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σχολίασαν με τη σειρά τους οι τράπεζες:
Eurobank: Η τράπεζα με τις χαμηλότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες
Το αποτέλεσμα του βασικού σεναρίου των τεστ αντοχής (stress test), όπου η Eurobank παρουσιάζει πολύ μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, επιβεβαιώνει ότι η Τράπεζα παρέμεινε ανθεκτική κεφαλαιακά παρά το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία και τις απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι, αναφέρουν πηγές της Eurobank, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Η Eurobank θα επιδιώξει τη μέγιστη συμμετοχή και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων υψηλής ποιότητας, απευθυνόμενη στους υφιστάμενους, καθώς και σε νέους ιδιώτες μετόχους, με στόχο την πλήρη κεφαλαιακή της θωράκιση. Η προσπάθεια αυτή ξεκινάει με αφετηρία τη διαχείριση των στοιχείων Παθητικού της (LME) ύψους 877 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο από μόνο του υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας.
Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η Τράπεζα θα είναι σε θέση απερίσπαστα να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο συνδυασμός επαρκούς κεφαλαιακής βάσης -ανθεκτικής και σε ακραίες συνθήκες, όπως πιστοποίησε η ΕΚΤ- ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και ομαλοποίησης των συνθηκών, που θα επιτρέψουν την σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύει την ικανότητα της Eurobank να στηρίξει τους πελάτες της και να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Μετά από λεπτομερή εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων και των οικονομικών στοιχείων, το AQR (Asset Quality Review-αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού) ανέδειξε τη σχετική ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Eurobank. Με βάση τις ανάγκες που προσδιόρισαν το AQR και τα τεστ αντοχής η Eurobank εμφάνισε πολύ χαμηλές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες (339 εκατ. ευρώ) στο βασικό σενάριο (με βάση το όριο CET1 στο 9,5%) και τις χαμηλότερες συνολικές (2,1 δισ. ευρώ ) μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο δυσμενές σενάριο (με βάση το όριο CET1 8%).
Alpha Bank: Η καλύτερη επίδοση στο βασικό σενάριο
Στα 263 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της Alpha Bank, οι χαμηλότερες του κλάδου, ενώ για το δυσμενές σενάριο οι ανάγκες ανήλθαν σε 2,743 δισ. ευρώ.
Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώθηκαν στα 2,743 δισ. και οφείλονται εν μέρει στο υψηλότερο ελάχιστο όριο του δείκτη των βασικών εποπτικών κεφαλαίων του 8% σε σύγκριση με το ελάχιστο όριο του 5,5% που είχε εφαρμοσθεί στα stress tests, τα οποία διενήργησε η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα το 2014.
Ένας ακόμη λόγος είναι, σύμφωνα με την επίσημη θέση της τράπεζας, οι αυστηρότερες προσαρμογές στο στρεσάρισμα του Asset Quality Review (AQR).
Ειδικότερα, το αποτέλεσμα του Ελέγχου της Ποιότητας στοιχείων του Ενεργητικού (AQR) διαμορφώθηκε για τον όμιλο της Alpha Bank στα 1,746 δισ. ευρώ και οφείλεται, σύμφωνα με την τράπεζα, στις προβλέψεις για την συνολική αξιολόγηση των δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της τράπεζας προβάλλεται και το ζήτημα των προνομιούχων μετοχών, ύψους 940 εκατ ευρώ, τις οποίες ο όμιλος αποπλήρωσε προς το ελληνικό δημόσιο.
Πειραιώς: Αισιοδοξία στην Πειραιώς
Οι αυστηρές παραδοχές όσον αφορά τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βάσει των οποίων διενήργησε τα stress tests η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησαν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε υψηλότερο – έναντι του κλάδου – επίπεδο της κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο και 2,2 δις ευρώ στο βασικό.
Σύμφωνα τραπεζικές πηγές, η μεθοδολογία των φετινών stress tests στην Ελλάδα, θεώρησε (αδικαιολόγητα) υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν με τη μεθοδολογία αυτή περισσότερα νέα κεφάλαια προς άντληση, με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει με διαφορά πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 40% μερίδιο αγοράς).
Χαρακτηριστικό στοιχείο, λένε οι ίδιες πηγές, για τη μεθοδολογία των φετινών stress tests είναι ότι, τα ενέχυρα που έχουν δοθεί στις τράπεζες από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα δάνειά τους, «κουρεύτηκαν» τόσο δραματικά που οι αξίες των ενεχύρων φέτος αποτιμήθηκαν στο 12-15% των αντίστοιχων αξιών του 2008-2009.
Εκ των πραγμάτων και εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της τράπεζας διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τα περισσότερα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ξεπερνώντας μάλιστα το 30% μερίδιο αγοράς.
Μία ακόμη παράμετρος που επιβαρύνει, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τα αποτελέσματα είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Εάν δεν είχαν αποπληρωθεί οι κεφαλαιακές της ανάγκες θα μειώνονταν ισόποσα.
Alpha Bank: Χαμηλές κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests
«Σημαντική επίδοση» στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «παρά τα υψηλά ελάχιστα όρια στους Δείκτες Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1)» κατέγραψε η Alpha Bank, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα. Στο βασικό σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 263 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα, όπως αναφέρει η τράπεζα «υπό το δυσμενές σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε ευρώ 2,743 εκατ. και οφείλονται εν μέρει στο υψηλότερο ελάχιστο όριο του 8,0% εν συγκρίσει με το 5,5% της Συνολικής Αξιολογήσεως 2014 της ΕΚΤ, καθώς και στις αυστηρότερες προσαρμογές στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού και της Ασκήσεως Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων».
Σημειώνεται ότι η Alpha Bank είχε ήδη προχωρήσει στην αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών 940 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο το 2014, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω την ποιότητα των κεφαλαίων». Επιπλέον, το αποτέλεσμα του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού ανήλθε σε 1,746 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την τράπεζα, οφείλεται πρωτίστως σε Προβλέψεις από τη Συλλογική Αξιολόγηση Δανείων και δευτερευόντως στον Έλεγχο των Φακέλων Πιστοδοτήσεων, τα οποία αναλογούν σε 52% και 30% αντιστοίχως επί του συνολικού αποτελέσματος. Αντίστοιχα, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) υπό το βασικό σενάριο διαμορφώνεται σε 8,98%, προσαρμοσμένος κατά 66 μονάδες βάσεως. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-ellada/152/283904/ellada-i-antidrasi-trapezon-sta-apotelesmata-ton-test-antochis#sthash.bkS7cDKe.dpuf