Έξωση για την Λούκα Κατσέλη από την Εθνική Τράπεζα
<p>Εκτός της τράπεζας θα βρεθεί σύντομα η πρόεδρός της μέσω μιας... τροπολογίας</p>
Του Χάρη Παπαβασιλείου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Στην έξοδο από την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας οδηγείται η Λούκα Κατσέλη, μετά την τροπολογία που εισήχθη και ψηφίστηκε πρόσφατα στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση καθορισμού των κριτηρίων αξιολόγησης, για την ανάληψη θέσης ευθύνης σε πιστωτικό ίδρυμα ο κρινόμενος θα πρέπει να διαθέτει 10ετή εμπειρία σε ανάλογες θέσεις και να μην έχει ενεργό εμπλοκή στην κεντρική πολιτική σκηνή τα προηγούμενα 4 χρόνια. Εν προκειμένω, η πρόεδρος της ΕΤΕ με το πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό σε Αμερική και Αγγλία εμφανίζει σοβαρά χρονικά κενά στην επαγγελματική της πορεία, από την οποία επίσης εκλείπουν οι προϋποθέσεις της διοικητικής εμπειρίας.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της στην Εθνική Τράπεζα, διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις από την τρόικα και τους αξιολογητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Και τούτο διότι η κ. Κατσέλη, ως υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, δημιούργησε τον νόμο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν στα ύψη τα ποσοστά των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων, να πολλαπλασιαστούν τα «υπερχρεωμένα» νοικοκυριά, να στερέψει η ρευστότητα των τραπεζών και να απαξιωθούν πλήρως οι κεφαλαιακές τους αξίες και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους.
Ενδεικτικό των πιέσεων που εξακολουθούν να ασκούνται για την απομάκρυνσή της αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί επί των Οικονομικών εισήγαγαν «φωτογραφική» ρύθμιση για την παραμονή της στο νομοσχέδιο του Οκτωβρίου περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μερικές εβδομάδες αργότερα έφεραν νέα τροπολογία, που μπορεί διασταλτικώς να μην την… αγγίζει, στην ουσία όμως την αφορά, και μάλιστα άμεσα.
ΔΙΑΤΑΞΗ
Σύμφωνα με το άρ. 5 του Ν. 4346/2015, ο καθορισμός του προσοντολογίου για τον διορισμό σε θέση μέλους Δ.Σ. πιστωτικού ιδρύματος έχει ως εξής:
«Πέραν των κριτηρίων που θεσπίζονται από το Ταμείο, με τη συνδρομή του ανεξάρτητου συμβούλου, η αξιολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα κριτήρια: (α) Αναφορικά με την αξιολόγηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών του, πρέπει να πληρούνται, για καθένα από αυτά, τουλάχιστον τα ακόλουθα: αα) να διαθέτει τουλάχιστον δέκα (10) χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τρία (3) χρόνια ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. ββ) Να μην ασκεί, ούτε να του έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια πριν από τον διορισμό του σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή πρoέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος».
Στο βιογραφικό της κ. Κατσέλη δεν εντοπίζεται καμία εμπειρία «σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων». Η πρόεδρος της ΕΤΕ κατά το παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του αναπτυξιακού κέντρου του ΟΟΣΑ (2003-2007), μέλος μιας οικονομικής και νομισματικής επιτροπής της Ε.Ε. και μέλος μιας άλλης «επιτροπής σοφών» του ΟΗΕ για την Κοινωνική Χάρτα, ενώ τη δεκαετία του 1980 ήταν στο οικονομικό επιτελείο των συμβούλων του Ανδρέα Παπανδρέου. Ουδέποτε στο παρελθόν απασχολήθηκε σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή της καριέρα τη δεκαετία του 1970 ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο φημισμένο Yale και ακολούθως στο Birkbeck του Λονδίνου και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων, αλλά, πέραν των αμφιθεάτρων, και μάλιστα σε πολύ μακρινές εποχές από σήμερα, δεν έχει, κατά τους τροϊκανούς κριτές και τους εσωκομματικούς της επικριτές, να επιδείξει επαγγελματικές περγαμηνές. Και μάλιστα 10 ετών εμπειρία, κατά τα οριζόμενα από τον νόμο.
Επιπλέον κώλυμα λόγω Κοινωνικής Συμφωνίας
Η πρόεδρος της ΕΤΕ δεν πληροί ούτε τις πολιτικές προϋποθέσεις. Μπορεί να αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2011, άρα να βρίσκεται εκτός των χρονικών ορίων της προβλεπόμενης από τον νόμο 4ετίας, όμως δημιούργησε πολιτικό κόμμα, την Κοινωνική Συμφωνία. Η Συμφωνία, με πρόεδρο την κ. Κατσέλη, συμμετείχε με πλήρεις σχηματισμούς στις εκλογές του 2012, ενώ η ίδια αποχώρησε από την προεδρία λίγο αργότερα και το κόμμα υφίσταται έως σήμερα. Μάλιστα, η κ. Κατσέλη παραμονές των πρόσφατων εκλογών, με την ιδιότητα της πρώην προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας, καλούσε τα μέλη του κόμματος να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί λένε ότι η ενασχόληση της κ. Κατσέλη με την κεντρική πολιτική σκηνή ολοκληρώθηκε το 2011, αναφέροντας ότι η Κοινωνική Συμφωνία δεν είχε καμία τύχη στις εκλογές του 2012 και πως η ίδια λειτουργούσε στην ουσία ως σύμβουλος του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η διάταξη, έτσι όπως θεσπίστηκε, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και η όποια προσπάθεια διασταλτικής επεξεργασίας θεωρείται, κατά τους νομικούς παράγοντες, αμιγώς ανεδαφική.