Μία ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε για την Ελλάδα αλλά και των προοπτικών  που ανοίγονται για την επόμενη χρονιά επιχειρεί να πραγματοποιήσει σε άρθρο γνώμης του ο αρθρογράφος του BBC, Jontly Bloom με το ερώτημα αν η Ελλάδα είναι πραγματικά στο δρόμο της ανάκαμψης.

Ο αρθρογράφος του ΒBC κάνει αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κάνει ένα πρώτο βήμα με χαρακτηριστικό το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων με το 51% του ΑΔΜΗΕ να παραμένει στο ελληνικό κράτος, ενώ προωθούνται παράλληλα και άλλες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις. Για παράδειγμα, έχει συμφωνηθεί με τη γερμανική Fraport η παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων.

Αλλά όλα αυτά είναι σχεδόν μηδαμινά σε αυτά που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Η Αθήνα έχει αυξήσει μόνο κατά μερικά δισ. τα έσοδά της από τις ιδιωτικοποίησεις σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ λόγω της πολύς μεγάλης γραφειοκρατίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Επίσης, οι πικρές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με το συνταξιοδοτικό να αποτελεί ταυτόχρονα όρο του προγράμματος, αλλά και πολιτικό δυναμίτη. Περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και απειλεί να κλονίσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο. Οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων και όμως αυτά δεν φαίνεται να είναι αρκετά, σχολιάζει ο Jontly Bloom

Ωστόσο, το αν η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του πακέτου από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξαρτάται από μια τεράστια εξοικονόμηση πόρων από το συνταξιοδοτικό σύστημα το 2016.

Συνεπώς, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η Ελλάδα είναι εκτός κινδύνου, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Δεν μπορεί ακόμα να στηριχθεί στα πόδια της, αλλά σίγουρα η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη από την εικόνα που είχε η χώρα τον περασμένο Ιούνιο. Αν στραβώσει όμως κάτι, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στο χείλος του γκρεμού, καταλήγει ο Jontly Bloom.