Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με κοινή γραμμή εμφανίστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τους επικεφαλής τους Κώστα Αγοραστό και Γιώργο Πατούλη να εκφράζουν την κάθετη αντίθεση δήμων και περιφερειών στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τα διαθέσιμα τους μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

"Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας εκφράσω την κάθετη αντίθεση της ΚΕΔΕ για την ΠΝΟ. Είναι μια πρακτική που συνιστά θεσμική εκτροπή και που πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας. Εκφράζω την έντονη ενόχλησή μας γιατί κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες επεχείρησαν να μεθοδεύσουν την ψήφιση ΠΝΠ χωρίς να ακουστεί η άποψή μας" είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έπεισε τους δήμους για τους πραγματικούς λόγους της ΠΝΠ. Ο κ. Πατούλης μάλιστα δεν δίστασε να κάνει παρέμβαση και στα πολιτικά πράγματα της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι μας χαρακτήρισαν δημάρχους περιορισμένης ευθύνης. Περιορισμένης ευθύνης είναι εκείνοι οι οποίοι παρατείνουν τη διαπραγμάτευση της χώρας». Καταλήγοντας πάντως ο κ. Πατούλης ξεκαθάρισε ότι η αυτοδιοίκηση α’ βαθμού θα βοηθήσει ξανά την εθνική προσπάθεια όπως το έκανε και στο παρελθόν. «Θέλουμε όμως να μας ξεκαθαρίσετε με νόμο πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση» είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός υποστήριξε ότι η βιασύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκάλεσε πανικό στις περιφέρειες οι οποίες από το πρωί έχουν κατακλυστεί από αιτήματα ανθρώπων οι οποίοι ζητούν να μάθουν αν θα πληρωθούν. Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση η αναφορά του κ. Αγοραστού ο οποίος είπε ότι η ΠΝΠ δεν χρειαζόταν καθώς οι περιφέρειες ήταν έτοιμες να βοηθήσουν την κυβέρνηση: «Εδώ ήμασταν εμείς να σας βοηθήσουμε. Δεν χρειαζόταν η ΠΝΠ, που δεν σας αρέσει κιόλας. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το καλό της πατρίδας. Ελάτε σε εμάς και θα σας δώσουμε χρήμα κάτω από προϋποθέσεις αλλά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εμείς εμπιστευόμαστε τον Πρωθυπουργό αλλά θέλουμε συνάντηση μαζί του» είπε ο κ. Αγοραστός. Σε εντελώς διαφορετική γραμμή από τον κ. Αγοραστό πάντως τάχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής με το συνδυασμό της Ρένας Δούρου Ερμιόνη Κυπριανίδου η οποία κάλυψε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται επειδή δεν σκύβουμε το κεφάλι σε νέες μειώσεις συντάξεις και μισθών αλλά και άλλες περικοπές. «Η παραχώρηση αυτή αποτελεί ένα προσωρινό χειρισμό για να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική στενωπό» είπε.

Κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τάχθηκε και Πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης χαρακτηρίζοντας την ΠΝΠ αντισυνταγματική λόγω της ανεξαρτησίας του Πανεπιστημίου. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να μην επεκτείνει τη δέσμευση των χρημάτων που προορίζονται για ερευνητικά προγράμματα καθώς αυτά προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με την έναρξη της συνεδρίασης σημειώθηκε και πάλι μικρή ένταση όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος μετέφερε τη δυσαρέσκεια δημάρχων οι οποίοι κατήγγειλαν ότι άτομα της φρουράς της ασφάλειας της Βουλής δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στην αίθουσα. «Τέτοιες πρακτικές δεν ακολουθήθηκαν ποτέ στους χώρους του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Λοβέρδος επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη για τον αποκλεισμό στον αντιπρόεδρο της επιτροπής Βαγγέλη Διαμαντόπουλο ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι αστυνομικοί κάνουν απλώς τη δουλειά τους.