Σχέδιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με νέα και κλιμακούμενα πρόστιμα, ανάλογα με την ένταση της παραβατικότητας, αλλά, την ίδια ώρα, και ισχυρά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις , όπως μείωση προστίμων, για την πρόσληψη των εργαζομένων που δεν έχουν δηλωθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», τα κλιμακούμενα πρόστιμα θα ξεκιούν από τα 3.500 ευρώ και θα αλλάζουν ανάλογα με την παράβαση, ανάλογα δηλαδή με το αν διαπιστώνεται υποτροπή. Παράλληλα, θα είναι αντίστοιχα με το βαθμό της παραβατικότητας, ενώ θα συνδυάζονται με κίνητρα για να προσλαμβάνει ο εργοδότης τον αδήλωτο εργαζόμενο με νόμιμο τρόπο.

Το νέο γενικό πρόστιμο εξετάζεται να είναι κοντά στα 3.500 ευρώ με διαφοροποιήσεις ανάλογα με το πλήθος και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίζονται καθώς και τη συχνότητα με την οποία εντοπίζονται παραβάσεις στην ίδια επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το νέο πρόστιμο θα είναι κλιμακούμενο και θα αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής.

Ο καινούργιος μηχανισμός προστίμων θα συνδυαστεί με έμμεση υποχρέωση του εργοδότη να προσλάβει νόμιμα τον εργαζόμενο και να τον ασφαλίσει. Οι αρμόδιοι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας αναζητούν την καταλληλότερη νομική φορμούλα, ώστε η υποχρέωση του εργοδότη να προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο να μην αντιμετωπίσει συνταγματικά κωλύματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν κατατεθεί προτάσεις ακόμα και προς την κατεύθυνση της πλήρους απαλλαγής από το πρόστιμο σε περιπτώσεις άμεσης συμμόρφωσης και της νόμιμης πρόσληψης του εργαζόμενου, καθώς κι αν διαπιστώνεται παράβαση για πρώτη φορά. Ωστόσο, για την εν λόγω πρόταση διατηρούνται επιφυλάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο πρόκειται να «κλειδώσει» άμεσα και να συμπεριληφθεί στον νόμο για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία κατά το α' εννιάμηνο του 2015, υπήρξαν έλεγχοι σε 25.529 επιχειρήσεις και βρέθηκαν 4.032 να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.

Το 40,43% των αδήλωτων εργαζόμενων από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι αλλοδαποί ενώ συνολικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται στα 77 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το πρόστιμο επί της ουσίας

τις περισσότερες φορές δεν καταβάλλεται, αφού οι περισσότεροι εργοδότες προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Τελικά εισπράττεται μόνο το 18-20% των προστίμων για «μαύρη» εργασία.