Πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται για την Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την Wall Street Journal, και αυτά θα κριθούν εν πολλοίς από την έκβαση των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανία και την Ουάσινγκτον στο Νταβός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, να πείσει το ΔΝΤ και το Βερολίνο να μην επιμείνουν στην δημοσιονομική λιτότητα, αλλιώς η συζήτηση περί Grexit θα επανέλθει στο τραπέζι. «Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορέσει να πιέσει τους βασικούς δανειστές, ιδιαίτερα τη Γερμανία, τότε η πρόσφατη περίοδος ηρεμίας στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης θα φτάσει σύντομα στο τέλος της», προειδοποιεί η Wall Street Journal. «Μία καταιγίδα ετοιμάζεται», ανέφερε Ελληνας αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Ομως, αυτή η ανησυχία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει κλείσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαχρονικά πιστεύει ότι οι Ελληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την οικονομία της χώρας στην αυστηρότητα που απαιτεί η συμμετοχή στο ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα. «Ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα, αλλά και σε σχέση με τους ελέγχους των συνόρων απέναντι στη μετανάστευση και θα καλωσόριζε μία νέα συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας φέτος, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του», αναφέρει η Wall Street Journal.

Η Αθήνα φοβάται ότι οι δανειστές- υπό την ηγεσία του σκληρού ΔΝΤ- θα πιέσουν για ακόμη βαθύτερη δημοσιονομική λιτότητα, όταν θα εξετάσουν τις επιδόσεις της Ελλάδας, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτερες διαφορές της Αθήνας με το Ταμείο είναι σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας όπως και στο πόσο επιθετικές πρέπει να είναι οι μειώσεις στις δαπάνες για τις συντάξεις.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε- όπως η κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων των αγροτών- θα μπορούσε να «θρυμματίσει» την μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της.

«Ο ρεαλιστικής πρωθυπουργός είναι παγιδευμένος ανάμεσα στις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ και τις πιέσεις για περικοπές και τις αναταραχές στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πολλοί βουλευτές θέλουν να αναβιώσουν ένα πιο αυθεντικά αριστερό πρόγραμμα», σημειώνει η εφημερίδα.

Ελληνες αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η Ευρώπη δεν αντέχει μία ακόμη μάχη με την Ελλάδα. Η ΕΕ είναι σε πιο εύθραυστη κατάσταση φέτος, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές προκλήσεις, από το προσφυγικό μέχρι την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων και το βρετανικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση.

Ομως, τα προβλήματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σε βάρος της Ελλάδας, προειδοποιούν αναλυτές. Ιδιαίτερα, η αναταραχή στη Γερμανία για την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό αποδυναμώνουν τα επιχειρήματά της σε άλλες μη δημοφιλείς στάσεις σε θέματα όπως η Ελλάδα. Η Καγκελάριος δεν μπορεί να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω δάνεια προς την Ελλάδα, αν οι ελληνικές δημοσιονομικές πολιτικές δεν ικανοποιήσουν πλήρως το ΔΝΤ, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Βερολίνο.