Σε αχαρτογράφητα εδάφη εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά τη χθεσινή απώλεια των 470 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης - δίχως αντιστάσεις - οδεύει πρόσω ολοταχώς κάτω από τις 460 μονάδες.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,89% στις 460,11 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,65% στις 119,51 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,06 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 17 μετοχές, πτωτικά 21, ενώ 27 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει νέα ισχυρή πτώση κατά 8,94% στις 16,50 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν συλλήβδην αρνητικά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς  υποχωρεί κατά 9,09% , η Eurobank κατά 12,37% , η Εθνική κατά 6,94% και η Alpha Bank και 8,82%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κινείται πτωτικά κατά 3,40% ενώ πτώση άνω του 3,50% σημειώνει η ΕΥΔΑΠ. ΕΥΔΑΠ-0,96% Στο -4% διαμορφώνονται και οι απώλειες της ΓΕΚ Τέρνα. ΓΕΚΤΕΡΝΑ-0,81% Στον αντίποδα, άνοδο άνω του 1% καταγράφουν ΔΕΗ, ΔΕΗ+5,00% Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ+3,88% Lamda Development, ΛΑΜΔΑ+4,40% OTE και ΜΕΤΚΑ.
Kατά τη χθεσινή, «μαύρη» συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών γύρισε 27 έτη πίσω, χάνοντας 2,1 δισ. ευρώ. Ο βασικός δείκτης τερμάτισε με πτώση 7,87%, ενώ εισαγόμενες επιθετικές πωλήσεις προκάλεσαν νέα βύθιση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος υποχώρησε κατά 24,26%.

Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις οδηγούν σε μαζική φυγή κεφαλαίων από την ελληνική κεφαλαιαγορά. Οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στις διεθνείς αγορές - με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2013 - ενέτειναν τις ρευστοποιήσεις. Το αρνητικό κλίμα αντανακλάται και στην άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά το 10%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ το 2016 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνουν επείγουσες ρυθμίσεις του «παράλληλου προγράμματος».
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα αρχίσουμε να βλέπουμε απτά δείγματα ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Η διευθέτηση των μεγάλων δανείων αποτελεί «πολύπλοκη άσκηση» που απαιτεί καλό συντονισμό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κλαδική διάσταση του προβλήματος. Τα ανωτέρω αναφέρει, μιλώντας στη «Ν», ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αρης Ξενόφος, προαναγγέλλοντας αξιολόγηση δομών και προσώπων στις τράπεζες από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείει προσαρμογές στα κριτήρια αξιολόγησης που προβλέπει ο νόμος. Οσο για τους επενδυτές, δηλώνει ότι έχουν δύο πεδία ενδιαφέροντος: τα NPLs και την εταιρική διακυβέρνηση.

Για τον κίνδυνο «ισχυρής οπισθοδρόμησης» στα δημόσια έσοδα προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας, εκτιμώντας ότι η αυξημένη φορολόγηση και το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα εκδιώξουν από τη χώρα ανθρώπινο δυναμικό και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

«Οδυνηρή αλλά αποτελεσματική» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγ, την πολιτική της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Μιλώντας στην εφημερίδα  «De Tijd», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκτιμά  ότι «η σκληρή πολιτική της Ευρωζώνης αποδίδει καρπούς», καθώς όπως εξηγεί, πλην της Ελλάδας, όλες οι χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα κατάφεραν να απεμπλακούν από αυτό. Μάλιστα, σχετικά με τη χώρα μας, υπενθυμίζει ότι μέχρι και πέρυσι, η οικονομία βρισκόταν σε τροχιά ανάκαμψης.

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του Φεβρουαρίου αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή. «Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι «μόλις επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες για να κλείσουμε την αξιολόγηση». Διευκρίνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αθήνα, εξετάζοντας το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού.
 

πηγη:naftemporiki.gr