Την εκτίμηση ότι για τα επόμενα 15-20 χρόνια «όλοι θα θυμούνται ότι η Ελλάδα πτώχευσε» κι άρα θα υπάρχει δυσκολία πρόσβασης της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση, εξέφρασε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νικόλαος Βέττας.

Υποστήριξε δε, ότι διέξοδο μπορεί να αποτελέσει ο περιορισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, κάτι που ο ίδιος δεν είναι σίγουρος «αν έχει γίνει πλήρως κατανοητό», αφού η συζήτηση εξακολουθεί να στρέφεται γύρω από μέτρα πχ, φορολογικού χαρακτήρα.

«Αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το 2016, χρειάζεται μια οργάνωση παραγωγής προσανατολισμένη σε πιο καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Βέττας, υπενθυμίζοντας ότι το 2008 η αξία των εισαγωγών στη χώρα υπερέβαινε κατά 31 δισ. ευρώ εκείνη των εξαγωγών. Κατά τον ίδιο, η θετική προσαρμογή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, συνδέεται κυρίως με μείωση των εισαγωγών λόγω της οικονομικής κρίσης (που περιόρισε τη δυνατότητα των καταναλωτών για αγορές ακριβών εισαγόμενων προϊόντων), παρά με άνοδο των εξαγωγών (παρότι το δεύτερο θα ήταν σαφώς προτιμητέο).

Η Ελλάδα χρειάζεται 25 μεγάλες επενδύσεις

Μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ.Βέττας σημείωσε ακόμη ότι τα στατιστικά στοιχεία, που φέρνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη από άποψη προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, επιβεβαιώνουν ότι «οι επενδυτές μας θεωρούν χώρα τοξική».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα χρειάζεται 25 μεγάλες επιχειρήσεις, που θα έρθουν και θα επενδύσουν στη χώρα και θα προσλάβουν από 1000 ανθρώπους η καθεμία». Πρόσθεσε ότι «αν δεν θέλουμε να φτωχύνουμε κι άλλο, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση» με προσανατολισμό την καινοτομία, δεδομένου ιδίως ότι, παρά τα όσα ακούγονται για το υψηλό επίπεδο του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, στις διεθνείς αξιολογήσεις PISA, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία μεταξύ 30 χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τις επιδόσεις των μαθητών στη γλώσσα και τα μαθηματικά.

«Ρηχή» επιχειρηματικότητα με χαμηλό καινοτομικό περιεχόμενο και ...στην πεπατημένη

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης του ΙΟΒΕ σε σχέση με τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σε καιρό κρίσης, ο κ. Βέττας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά υψηλές επιδόσεις στην επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων σε σχέση με άλλες χώρες. Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα αυτή ...πάσχει από υπερεστίαση στον τελικό καταναλωτή, με αποτέλεσμα να είναι «ρηχή». Επιπλέον, στα αρχικά της στάδια, έχει χαμηλό καινοτομικό περιεχόμενο, ενώ εστιάζει σε δραστηριότητες που στηρίζονται σε ευρέως διαδεδομένες τεχνολογίες, αντί να δοκιμαστεί σε άγνωστα «νερά» και να δημιουργήσει αυτό που λέμε «νησίδες αγοράς».

Ισχυρός ο φόβος της αποτυχίας στους Έλληνες

Οι Έλληνες δείχνουν επίσης να διακατέχονται από ισχυρό φόβο αποτυχίας, φαινόμενο που κατά τον κ. Βέττα μπορεί να σχετίζεται τόσο με το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο το οποίο δεν επιτρέπει τις δεύτερες ευκαιρίες, όσο και με την έλλειψη χρηματοδότησης.

Στη διάρκεια των ετών της κρίσης, πρόσθεσε, μειώθηκαν τα άτομα που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με κίνητρο την αξιοποίηση ευκαιριών, ενώ αυξήθηκαν εκείνα που δραστηριοποιούνται λόγω ανάγκης. Παράλληλα, μειώθηκε το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον που έχει ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση την τελευταία διετία.

Ωστόσο, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, αυξήθηκε έστω και οριακά το ποσοστό των νέων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εξωτερικό, έχοντας μάλιστα στο «τιμόνι» νέους επιχειρηματίες υψηλού γνωστικού επιπέδου.

Λιγότερες από τους άντρες συναδέλφους τους οι Ελληνίδες επιχειρηματίες, αλλά...

Κατά τον κ. Βέττα, οι Ελληνίδες επιχειρηματίες είναι λιγότερες από τους άντρες συναδέλφους τους, αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργούν περισσότερες επιχειρήσεις με τεχνολογία αιχμής (εντελώς νέες τεχνολογίες), από ό,τι οι άνδρες. Επιπλέον, υψηλότερο είναι στα αρχικά στάδια και το καινοτομικό περιεχόμενο των επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες, ενώ οι καινοτομικές γυναικείες επιχειρήσεις, δεν δείχνουν να επηρεάζονται από την κρίση.

Οι γυναίκες υστερούν σε αυτοπεποίθηση από τους άνδρες αν και έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί η επιχειρηματικότητα των γυναικών μειώθηκε κατά σχεδόν 13% το 2014, όταν των ανδρών αυξήθηκε κατά 5,9%. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις γυναικών υστερούν στον εξαγωγικό προσανατολισμό, έναντι εκείνων των ανδρών.
 
 Πιο δραστήριοι εξαγωγικά αλλά επίσης επιχειρηματικά ¨ρηχοί¨ οι νέοι

Στο μεταξύ, οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών ιδρύουν μια επιχείρηση, περισσότερο επειδή βλέπουν μια ευκαιρία, παρά από ανάγκη. Και στην περίπτωσή τους όμως, η επιχειρηματικότητα παραμένει «ρηχή» (υπερβολικά εστιασμένη στον τελικό καταναλωτή), παρότι έχουν υψηλότερο γνωστικό επίπεδο από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νέοι επιχειρηματίες είναι σαφώς πιο δραστήριοι εξαγωγικά και στηρίζονται διαχρονικά, περισσότερο σε νεότερες τεχνολογίες από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοί τους.
 
Ελ. Βόζεμπεργκ: Κάτω από τη γυάλινη οροφή παραμένουν οι γυναίκες

Κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, σημείωσε ότι δυστυχώς, η λεγόμενη «γυάλινη οροφή» στην επαγγελματική και επιχειρηματική καριέρα των γυναικών, που περιορίζει την ανέλιξή τους, εξακολουθεί να υπάρχει, γεγονός που τεκμηριώνεται και στατιστικά. «Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι υπάρχουν στερεότυπα και νοοτροπίες, που δεν έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε, ίσως και γιατί κάποια συμφέροντα που εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση, ενδέχεται να βολεύονται πίσω από αυτές τις αντιλήψεις» σημείωσε η κα Βόζεμπεργκ, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι ενώ το 59% των πτυχιούχων είναι γυναίκες, μόλις το 18% αυτών εκπροσωπείται στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
 
 Η ΕΕ δεν μένει αδιάφορη απέναντι στις ανισότητες

Πάντως, όπως επισήμανε, η ΕΕ δεν μένει αδιάφορη απέναντι σε αυτές τις ανισότητες. Μεταξύ άλλων, έχουν δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καθοδήγηση Γυναικών Επιχειρηματιών και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιθυνόντων για την Προώθηση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ενώ «τρέχουν» και προγράμματα όπως το Progress.

Την επιχειρηματική της πορεία ως δυναμική επιχειρηματίας παρουσίασε ακολούθως η Ξένια Κούρτογλου (τής Focus Bari), ενώ χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, ο πρόεδρος του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, Απόστολος Αιγυπτιάδης και πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας, Λιάνα Γούτα. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τους Φώτη Δραγανίδη (Microsoft Hellas), Κατερίνα Νένδου (Select/ΣΒΒΕ), Κωνσταντία Παπαποστόλου (Eurobank), Δημήτρη Σουμπενιώτη (ΠΑΜΑΚ) και Λιάνα Γούτα (ΤΟΓΜΕ-ΕΕΔΕ)._