Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της Αθήνας με την τρόικα στο Χίλτον με το φορολογικό και το ασφαλιστικό να παραμένουν τα μεγάλα "αγκάθια", καθώς μάλιστα το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκε εμπλοκή στις συζητήσεις.

Αιτία για άλλη μία φορά η στάση του ΔΝΤ, με το ταμείο να επιμένει στη φορολόγηση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων, είτε με διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας, είτε με μείωση του αφορολόγητου.

Η αμετακίνητη στάση της Ουάσινγκτον οδήγησε την ελληνική πλευρά στο να καταθέσει σήμερα αντιπρόταση με αύξηση του συντελεστή στα μεσαία εισοδήματα, από 20.000 και πάνω στο 30%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για εισόδημα 25.000 ευρώ, με τη πρόταση της κυβέρνησης ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει 4.300 ευρώ φόρο, έναντι 3.800 που ήταν μέχρι πρότινος.

"Ψαλίδι" και στο αφορολόγητο

Οι δανειστές επιμένουν στη φορολόγηση χαμηλών εισοδημάτων, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να «σπρώξει» τις επιβαρύνσεις προς τα μεσαία εισοδήματα.

Η Αθήνα κατέθεσε αντιπρόταση, η οποία προβλέπει στο 22,5% τον πρώτο συντελεστή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αφορολόγητο «ψαλιδίζεται» κατά περίπου 200 ευρώ. Ετσι στο σημερινό αφορολόγητο των 9.559 ευρώ οι υπόχρεοι θα κληθούν να καταβάλουν φόρο 49 ευρώ, αντί για μηδενικό. Η πρόταση των δανειστών είναι να «κατέβει» το αφορολόγητο στα 7.000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα ανέρχεται στα 501 ευρώ.