Με πτώχευση απειλείται ξανά η Ελλάδα αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούλιο, προειδοποιούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Bloomberg, την ώρα που συνεχίζονται οι συναντήσεις με τους θεσμούς σε ψυχρό κλίμα μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks. 

Ο εφιάλτης της πτώχευσης και του Grexit θα επιστρέψει τον Ιούλιο αν η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg. Χαρακτήρισαν ως «ένα ακόμη επεισόδιο» τα όσα διαδραματίσθηκαν μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τη θέση του Πολ Τόμσεν περί ανάγκης ενός πιστωτικού επεισοδίου για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν και ο κ. Τσακαλώτος είχε προειδοποιήσει για αυτό το ενδεχόμενο λέγονται ότι αν δεν κλείσει μέχρι τότε η διαπραγμάτευση, "καήκαμε". 

Telegraph: Ίσως η ελληνική κρίση χρειάζεται ένα πιστωτικό γεγονός

Το ενδεχόμενο Grexit πραγματεύεται και άρθρο της βρετανικής Telegraph σήμερα. Αναφερόμενο στη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου από τα Wikilieaks και ειδικά στο σημείο όπου ο Πολ Τόμσεν σημειώνει πως χρειάζεται να υπάρξει η τεχνητή απειλή ενός πιστωτικού γεγονότος έτσι ώστε η Αθήνα να πεισθεί να λάβει περαιτέρω μέτρα και το Βερολίνο να αποδεχθεί μια ελάφρυνση χρέους.

«Ορισμένες φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Στην πραγματικότητα, ένα πιστωτικό γεγονός είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ελληνική κρίση. Η χώρα παραμένει σε μια τροχιά σε αργή κίνηση, με το ΑΕΠ ακόμη να μικραίνει, το χρέος να μεγαλώνει και λίγα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα» σημειώνει στο άρθρο του ο Lynn. Και προσθέτει:

«Είναι καιρός το ΔΝΤ να απελευθερωθεί από αυτό που θα μείνει στα οικονομικά εγχειρίδια ως μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές καταστροφής όλων των εποχών και να εγκαταλείψει τους αποτυχημένους όρους που επιβάλλει το Βερολίνο στη χώρα. Αν χρειάζεται μία κρίση για να γίνει αυτό, ας είναι».

Πάντως ο αρθρογράφος τονίζει τη λάθος συμπεριφορά του Ταμείου: «Το Ταμείο πρέπει να εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα, όχι να προκαλεί προβλήματα. Ούτε είναι δουλειά των γραφειοκρατών της Ουάσιγκτον να ασκούν πίεση σε δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς, είτε αυτοί βρίσκονται στην Αθήνα, είτε στο Βερολίνο», σημειώνει. Ωστόσο, όπως τονίζει, οι αξιωματούχοι του Ταμείου έχουν δίκιο. «Ένα πιστωτικό γεγονός είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η Ελλάδα».

«Είναι εμφανές ότι η γερμανική πολιτική της συνεχούς λιτότητας δεν λειτουργεί. Την ίδια στιγμή η Γερμανία συνεχίζει να προσποιείται ότι τα χρέη θα αποπληρωθούν μία ημέρα» τονίζει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει:

«Οι επιλογές είναι πολύ απλές από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση και μετά βίας έχουν αλλάξει από τότε. Η χώρα θα πρέπει είτε να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, προσπαθώντας να επιστρέψει στην ανάκαμψη ή χρειάζεται μία μεγάλη ελάφρυνση χρέους και ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά ευσεβείς πόθοι. Σίγουρα είναι καιρός να τελειώσει αυτό», τονίζει.

«Η δουλειά του ΔΝΤ δεν είναι να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα ή να βοηθήσει την Ανγκελα Μέρκελ να προσποιείται ότι η Ελλάδα δεν θα κοστίσει τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων. Είναι να εξασφαλίσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», σημειώνει.

«Η Ελλάδα, συνεχίζει, παραμένει εδώ και έξι χρόνια μία μεγάλη απειλή σε αυτό. Ένα ηφαίστειο που απειλεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να το σταματήσει αυτό το Ταμείο, από το ερχόμενο καλοκαίρι. Με το βρετανικό δημοψήφισμα σε δύο μήνες, η Γερμανία θα είναι απελπισμένη να εμποδίσει την εκδήλωση μίας ακόμη κρίσης και μπορεί να υποχωρήσει στην ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα. Η διαρροή μπορεί να υπήρξε ατυχής. Οι τακτικές μπορεί να είναι ανέντιμες. Όμως ακόμη και η πιο διπρόσωπη στρατηγική μπορεί να είναι η σωστή μερικές φορές. Και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι αρκετά σωστοί όταν σκέφτονται να αναγκάσουν την Ευρώπη να αλλάξει πορεία», καταλήγει ο Lynn.