Σκηνικό παρόμοιο με εκείνο του καλοκαιριού του 2015 διαμορφώνεται σε μέτωπο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, για το οποίο βέβαια δεν υπήρχαν ιδιαίτερες προσδοκίες, διαπιστώνεται διάσταση απόψεων αφού στο αίτημα των θεσμών για νομοθέτηση επιπλέον μέτρων με προληπτική μορφή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά.

Ντάισελμπλουμ

"Το πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν χρειαστεί για να επιτευχθεί  ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε. "Ο έκτακτος μηχανισμός θα πρέπει να είναι αξιόπιστος, να έχει νομοθετηθεί και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που θα πυροδοτούν τα έκτακτα μέτρα", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ύψος των έκτακτων μέτρων ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα πρέπει να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) πέρα του βασικού πακέτου με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ).

Επισήμανε ότι σε αυτό το πεδίο "χρειάζεται περισσότερη δουλειά" για την οριστικοποίηση των έκτακτων μέτρων και των εξελίξεων που θα ενεργοποιούσαν την εφαρμογή τους.

Τσακαλώτος

Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος του Eurogroup.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι "αναζητούμε ένα μηχανισμό δέσμευσης" σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους.  Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια ιδέα γι΄αυτό το μηχανισμό απάντησε: "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ιδέες".

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε επίσης ότι σε όποια λύση κι αν καταλήξουμε τις επόμενες ημέρες, πρέπει να είναι αξιόπιστη.