Στη νομοθέτηση 17 προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς και του μηχανισμού αυτόματης ενεργοποίησης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ανέφερε επίσης πως στόχος όλων όσοι εργάζονται για το ελληνικό πρόγραμμα είναι να υπάρχει συνολική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή στην αξιολόγηση, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της δόσης, εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί 7 δισ. περίπου για αποπληρωμή του χρέους της και 3,5 δισ. για αποπλρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (700-800 εκατ. ανά μήνα μέχρι την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης).

Ειδικότερα, στο πακέτο των 17 μέτρων, ύψους 5,4 δισ., το οποίο, όπως είπε, έχει και την ευρεία στήριξη του ΔΝΤ, περιλαμβάνονται -εκτός από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχουν ήδη ψηφιστεί- το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ. Εσόδων κ.ά.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «γιγαντιαία» και «σκληρή» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση των δημοσιονομικών δαπανών 1,2% του ΑΕΠ το 2018 και το λιγότερο 2,5% ως το 2030.

Όσο αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει «μεγάλη προοπτική» στον τομέα της εκμετάλλευσης των ακινήτων της, ενώ μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις μπορεί να φτάσει σε έσοδα μέχρι 6 δισ. ως το 2018. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστούν δύο αξιωματούχοι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι όμως δε θα έχουν εκτελεστικές εξουσίες.

Επίσης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως το σύνολο του πακέτου αφορά «παραμετρικά μέτρα» και πως για πρώτη φορά ζητήθηκε από χώρα να νομοθετήσει με ορίζοντα τριετίας και όχι «απλά για το επόμενο έτος».

Επανέλαβε πως για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αυτό το πακέτο είναι αρκετό για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 και πως βασίζεται σε «συντηρητικές και μετριοπαθείς προβλέψεις», οι οποίες δεν περιλαμβάνουν μάλιστα τα επιπλέον έσοδα που αναμένεται να έχει η Ελλάδα από τη βελτιωμένη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και από την απόδοση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημείωσε, δε, πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της εφαρμογής των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού κυρίως χαρακτήρα, και συνολικά θα περιλαμβάνει 43 προαπαιτούμενα.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη διαβουλεύσεις σε σχέση με τις λεπτομέρειες για τον αυτοματισμό και την αξιοπιστία του, οι οποίες όμως εκτίμησε πως θα ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Διαβεβαίωσε επίσης πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, και πως ούτε οι ελληνικές αρχές, αλλά ούτε και οι θεσμοί θα έχουν λόγο σε αυτά.

Τέλος, ερωτηθείς για το πότε θα αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, εξήγησε πως εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να το αποφασίσουν, αλλά συνέστησε «συναίνεση» έτσι ώστε να αποφευχθεί νέα φυγή κεφαλαίων. Επισήμανε, πάντως, πως εφόσον η Ελλάδα λάβει την ενισχυμένη δόση και πετύχει συμφωνία για το χρέος, το περιβάλλον θα βελτιωθεί σημαντικά.