"Γόρδιος Δεσμός" το ελληνικό χρέος: Κόντρες Βερολίνου-ΔΝΤ εν όψει Eurogroup
<p>Η αισιοδοξία Σταθάκη,η σκληρή γραμμή Σόιμπλε,η πρόταση του ΔΝΤ και η αναμενόμενη "πυροσβεστική" παρέμβαση Μέρκελ</p>
Να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο επικείμενο Eurogroup, επιχειρεί το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να φέρεται «έξαλλος» με τις πληροφορίες για τις προτάσεις του ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ, δήλωσε πως οι πληροφορίες «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση» προσθέτοντας ότι θα πρέπει "να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα". Και πρόσθεσε πως "στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα".
Ο κ. Βαϊσγκέρμπερ απέφυγε να απαντήσει ευθέως ερωτηθείς για το αν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση, ανεξάρτητα από τη διευθέτηση του χρέους λέγοντας ότι υπάρχουν δύο "δέσμες" θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται: "Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους".
Για να βγει λευκός καπνός για το χρέος θα πρέπει να γεφυρωθεί η διαφορά που υπάρχει με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι το Ταμείο έχει υποβάλει μια «επιθετική» πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώθηκε από παράγοντα της Ευρωζώνης.
Η πρόταση, μάλιστα, του Ταμείου για το ελληνικό χρέος υπερκαλύπτει τις προσδοκίες της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους και ειδικά από τη Γερμανία, ενώ βάση των συζητήσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες είναι οι πέντε προτάσεις του ESM.
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν στο ότι η κατάσταση είναι τέτοια που "ενδεχομένως η παρέμβαση της κας Merkel να είναι πλέον απαραίτητη" για να βρεθεί μία διέξοδος η οποία "στη συνέχεια θα μπορούσε να υποστηριχθεί τεχνικά" από τις προτάσεις του ESM, του EWG και της Κομισιόν.
Την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του, εξέφρασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε μάκρο και μίκρο επίπεδο.
Όπως είπε: "με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχουμε σημαντική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον". Για να συμπληρώσει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "το θετικό είναι πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης. Δεν έχει νόημα να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα", επισημαίνοντας: "διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία πλαίσιο και στα τρία σημεία τα οποία έχουν τεθεί. Περιμένουμε μέχρι την Τρίτη για να δούμε ποια θα είναι η οριστική κατάληξη".