Tσακαλώτος:Προϊόν συμβιβασμού η συμφωνία στο Eurogroup-Χουλιαράκης:Δεν θα καταργηθεί η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά
<p>Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα στο Eurogroup</p>
Το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ δεν θα καταργηθεί ξεκαθάρισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλωτο ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα του Eurogroup.Σημείωσε ακόμη ότι προτεραιότητα, όσο ανακάμπτει η οικονομία, είναι η εισοδηματική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων ανεξάρτητα από το αν αυτά τα στρώματα είναι κάτοικοι των νησιών ή της ηπειρωτικής χώρας.
Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
"Έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου. Ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός" είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί», για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες." τόνισε.
Δεν αρνήθηκε, ωστόσο, ότι η απόφαση είχε και συμβιβασμούς. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καποια σημεία, κάποιες «ουρές», όπως και σε όλες τις προηγουμενες αξιολογήσεις, όμως τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.
Ο κ. Χουλιαράκης, κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον κ. Τσακαλώτο, σημείωσε ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέσα από περίοδο χάριτος και ωρίμανσης, καθώς και χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ και εκείνος μίλησε για αγορές παλιού χρέους της Ελλάδας (σ.σ. όπως προβλέπει η πρόταση του ESM για την εξαγορά χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ από το πρώτο Μνημόνιο).
Σημείωσε ότι αν πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2018 δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος.
"Μαζί με την εκπλήρωση των εκκρεμοτήτων, σημείωσε, θα εισπράξουμε ένα ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ. Υπογράμμισε ότι από την εκταμίευση της δόσης, τα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στην πραγματική οικονομία.Από τα υπόλοιπα 3,5 δισ. που είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτούν το Σεπτέμβριο, πάλι από αυτά τα 1,8 δισ. θα πάνε στην πραγματική οικονομία, σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, η οικονομία θα δεχτεί 1,4 δισ. ακόμη, τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.
Το θέμα του μηχανισμού διόρθωσης έχει ημερομηνία λήξης και ζωής τη διάρκεια του προγράμματος. Η τελευταία χρονιά που θα είναι σε ισχύ είναι το 2019 ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι θα γίνει μέσα στο 2017.«Δική μας επιδίωξη δεν είναι να βγούμε γρήγορα αλλά να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης» ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
"Κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αποκαθίσταται η ομαλότητα και η εμπιστοσύνη, άρα επιταχύνεται και η διαδικασία άρσης των capital controls", είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης.