Guardian: Η ελληνική κρίση θα επιστρέψει
<p>Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αυτό, αλλά το πότε θα γίνει", αναφέρει αρθρογράφος του Guardian</p>
Η ελληνική κρίση αργά ή γρήγορα θα ξαναφουντώσει. Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αυτό, αλλά το πότε θα γίνει.
Αυτή αναφέρει σε εκτενές άρθρο του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο Guardian.
Η συμφωνία αυτή για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είχε τρία προφανή προβλήματα, γράφει ο Ελιοτ. Πρώτον η νέα δόση λιτότητας που θα έκανε πιο δύσκολη την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την ύφεση, δεύτερον οι μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις των δανειστών για την ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος και τον τρίτο ότι αργά ή γρήγορα η ελληνική κρίση θα φουντώσει και πάλι. «Το θέμα ήταν το πότε και όχι το αν θα γίνει αυτό», προσθέτει.
Ο Βρετανός αρθρογράφος σημειώνει ότι δεν υπήρχαν μόνο άσχημα νέα τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι ότι τα ελληνικά ομόλογα θα «πετούσαν» στα ύψη μετά από την απόφαση υπέρ του Brexit, τα capital controls χαλάρωσαν και ξεκίνησε συζήτηση ότι το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι πιθανό για την ελληνική κυβέρνηση να αντλήσει χρήματα από τις αγορές πουλώντας κρατικά ομόλογα, εξηγεί.
Η Ελλάδα παραμένει βαθιά στην ύφεση. Η συνεχής αδύναμη ανάπτυξη έχει επιδεινώσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος του χρέους στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημιούργησαν το πρώτο πακέτο διάσωσης, θεωρήθηκε ότι η ταχεία ανάκαμψη και οι αυστηροί έλεγχοι του προϋπολογισμού θα μείωναν το ελληνικό εθνικό χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Οι προβλέψεις αυτές αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες. Δεδομένου ότι η Ελλάδα βυθίστηκε όλο και βαθύτερα σε ύφεση, ο δείκτης χρέους τώρα ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ. Δυστυχώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν μάθει τα μαθήματα αυτά. Το πακέτο διάσωσης το 2015 προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα τρέξει πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5% του ΑΕΠ.